Arı kolonilerinin geleceği ana arıya bağlı

10 December Tuesday, 2013
Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oskay, arı yetiştiricilerimizin çok daha yüksek performanslı kolonilere sahip olabilmesi için ana arı yetiştiriciliği önemli bir konu olduğunu söyledi
Arı kolonilerinin geleceği ana arıya bağlı

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, Türkiye'deki arı yetiştiricilerinin çok daha yüksek performanslı kolonilere sahip olabilmesi için ana (kraliçe) arı yetiştiriciliğinin önemli bir konu olduğunu söyledi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Destek Programına Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından sunulan ve destek alan Ana Arı Üretimi Projesi kapsamında, Çanakkale'deki arı üreticilerine yönelik düzenlenen eğitim programı başladı.

Yrd. Doç. Dr. Oskay, Çanakkale Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen ve yaklaşık 30 üreticinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, ülkede arıcılığın önemli bir sektör halini aldığını bildirdi.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon dolayında arı kolonisi bulunduğuna işaret eden Oskay, "Bu rakam bizi dünya genelinde ikinci sıraya getiriyor. Arı yetiştiricilerimizin çok daha yüksek performanslı kolonilere sahip olabilmesi için ana arı yetiştiriciliği önemli bir konu. Koloninin geleceği için ana arıların genç olması gerekiyor. Genç arıya sahip olmada ise ana arı yetiştiriciliği önemli bir teknik olarak karşımızı çıkıyor" diye konuştu.

Oskay, yaklaşık 60-80 binlik bir kolonide işçi ve erkek arıların yanı sıra tek ana arı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ana arının kolonideki görevi yumurtlamak. Koloninin devamlılığı ve yeni nesiller oluşturmada bu önemli. Eğer ana arı yoksa o koloni varlığını devam ettiremiyor, belirli bir süre sonra yok oluyor. Bunu önlemek için mutlaka bir genç ana arı olması gerekiyor. Ana arı yaşlandıkça yumurtlaması azalıyor ve koloninin performansı düşüyor. Bu da bal üretimini olumsuz etkiliyor. Bu tip kurslarla bölgede ana arı yetiştirme işletmelerinin oluşturulmasını amaçlıyoruz. "

Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri ise bölgedeki arı ekotipini korumak, bölgeye uyumlu ana arıların üretimini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.