Şanlıurfa'da beyaz altın ekimi başladı

03 May Wednesday, 2017
Şanlıurfa'da çiftçilerin "beyaz altın" olarak nitelendirdikleri pamuk ekimi başladı.
Şanlıurfa'da beyaz altın ekimi başladı

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçiler tarafından "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk ekimi başladı.

Ülkenin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, stratejik bitki olması nedeniyle bu ürünün ekim alanı her geçen yıl artıyor.

Çiftçiler, Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP) artan sulama imkânları sayesinde daha yeşil bir çehreye kavuşan Harran Ovası'nda pamuk ekimi için hazırlıklara başladı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yaptığı açıklamada, pamuğun daha önceleri Çukurova bölgesinin ürünü olarak bilindiğini söyledi. Ancak GAP'ın önemli bir bölümünün hayata geçirilmesiyle üretimin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kaydığını aktardı.

Sulama alanlarının da artmasıyla 2016 yılında Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 43'nün Şanlıurfa'da üretildiğini aktaran Çullu, "Geçen yıl pamuk fiyatının 2 liradan fazla olması ve 75 kuruş destek verilmesi çiftçileri sevindirdi. Fiyatın iyi olmasıyla bu yıl pamuk üretim sezonunda önemli bir artış bekliyoruz.'' Dedi.

Pamuk ekimi yapan çiftçilerden Hamit Yıldız da geçen yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini anımsatarak, bu yılda aynı sonucu almak istediklerini anlattı.