Çanakkale'de ulusal peynir çalıştayı

13 April Thursday, 2017
''Ulusal Peynir Çalıştayı ve Peynir Tadım Etkinliği Hazırlık Toplantısı'' Çanakkale Ticaret Borsası'nda yapıldı.
Çanakkale'de ulusal peynir çalıştayı

Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ve Çanakkale Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen "Ulusal Peynir Çalıştayı ve Peynir Tadım Etkinliği"programının hazırlık toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim Büyükgaga, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Nahit Sezgin, TKDK İl Koordinatör Vekili Cem Akşit, Bakanlık personelleri, ilçe müdürleri, süt birliklerinin temsilcileri ve mandıracılar katıldı.

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ toplantıda yaptığı konuşmada "Ulusal Peynir Çalıştayı 4-5-6 Mayıs'ta ülkemizde faaliyet gösteren peynir üreten firmaların katılımıyla ilimizde yapılacaktır. Bugün burada yaptığımız toplantı neticesinde neleri yapacağız, nasıl yapacağız, kim hangi konularda nasıl katkıda bulunacak ilk olarak bunları masaya yatırarak bir değerlendirme yapacağız." dedi.

Çanakkale'de 206 bin büyükbaş, 717 bin de küçükbaş hayvan bulunduğunu, yıllık süt üretiminin ise 537 bin ton olduğunu belirten Karadağ, bunun 472 bin tonunun büyükbaş hayvanlardan 65 bin tonunun ise küçükbaş hayvanlardan elde edildiğini kaydetti. Karadağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlimizde 652 adet süt soğutma tankı var. Bu da gerçekten iyi bir rakam ve kapasitesi de günlük bin 940 ton. Günlük ortalama bin 500 ton bu süt soğutma tanklarına dökülüyor ve satılıyor. 2016 yılında süt üreticimize çiğ süt desteklemesi olarak 384 bin ton süte 26 milyonluk bir destekleme yaptık. Yine ilimizde azımsanmayacak kadar 63 süt işleyen tesisimiz var. Geçen yıl ilimizde bizim elimizdeki verilere göre 33 bin ton beyaz peynir, 3 bin ton kaşar peyniri olmak üzere toplamda 36 bin ton peynir üretilmiştir."

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan elde edilen süt verimleri aylara ve mevsimlere göre değiştiği için peynirdeki kalitenin değişebildiğini ve bunun standart hale getirilmesi gerektiğini belirten Karadağ, "Yani yılın ilk altı ayında veya beş ayında üretilen Ezine peyniri ile daha sonraki aylarda üretilen bir Ezine peyniri arasında fark olabiliyor. İşte bunu engellemenin, kaliteyi ve markayı en üst seviyelere çıkarmanın yollarını aramamız lazım ki hem uluslararası hem ulusal pazarda daha iyi bir pazarlama ağı oluşturabilelim." şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz da yaptığı konuşmada tarımın ülkenin olmazsa olmazlarından biri olduğunu vurgulayarak "Tarım yapmamıza rağmen maalesef tarım çıktılarını iyi değerlendiremiyoruz. Neden mi dersiniz, Türkiye'nin ciddi anlamda bir süt üretimi var 18 milyon ton. Ama sütümüzün diğer ürünler ile karşılaştırdığınızda fiyatlarını siz de takdir edebilirsiniz. Sanayicimiz bu işi değerlendirmeye çalışıyor. Sütü üretmek kadar sütün değerlendirilmesi de bana göre çok önemli. Sütü değerlendirdiğinizde ilave bir katma değer sağlarsınız. Fakat yapılan her işte pazarlama yoksa işin amacına ulaşması mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Toplantı katılımcıları ile çalıştayın bilimsel kısmında düzenlenecek oturumlarında yer alan konular ve düzenlenecek Peynir Festivali konusunda ilde peynir üretimi yapan firmaların görüşleri alınarak toplantı sona erdi.