Kuvvetli antioksidan özelliğinin yanı sıra kolestrolü ve kan şekerini düşüren etkileriyle de bilinen maviyemişin ülke ekonomisine kazandırılması için çalışma yürütülüyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Maviyemiş Uygulama Merkezi’nde 4 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında Doğu Karadeniz'de yıllık yaklaşık 50 ton maviyemiş üretiliyor.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Maviyemiş Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akbulut konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Maviyemiş Uygulama Merkezi’nin desteği ile oluşturulan örnek bahçelerle yıllık 50 ton maviyemiş üretilmektedir. Üreticilerimiz maviyemişe her geçen gün çok daha fazla ilgi gösteriyor" dedi.
Merkez Müdürü Doç. Dr. Mustafa Akbulut, 2010 yılında alternatif ürüne yönelik çalışmalara başladıklarını, 2013'te ise Orman Genel Müdürlüğü ile imzalanan "Maviyemiş ve Üzümsü Meyvelerin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" ile maviyemiş türleri ile ilgili envanter çalışması başlattıklarını belirtti.
Doğu Karadeniz'in ekolojik yapısı dolayısıyla maviyemiş yetişmesine oldukça uygun olduğunu ifade eden Akbulut, 100 ile 2 bin 700 metre rakımda Trabzon, Rize ve Gümüşhane illerini kapsayan envanter çalışmaları sonucunda 61 bin 930 dekar sahada 594 ton meyve ve 850 ton yaprak servetine sahip olunduğunun tespit edildiğini ve bunun ülke ekonomisine kazandırılması için bilimsel çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Maviyemişin geliştirilmesi ve ekonomik değer kazanması amacıyla oluşturulan uygulama merkezinin, 3 yılda önemli projeler gerçekleştirdiğini kaydeden Akbulut, şunları söyledi:
"Merkezimiz, maviyemiş konusunda Türkiye'de tek, dünyada ise 3 merkezden biridir. Çalışmalar sonucu bin 500 metrekarelik örnek bahçede 4 tür üzerinde çalışma yürütülerek bu bahçede geliştirilen fidanlarla 50'nin üzerinde örnek bahçe oluşturuldu. Yaklaşık 200 kişiye maviyemiş yetiştiriciliği konusunda eğitim verildi. Maviyemiş Uygulama Merkezi’nin desteği ile oluşturulan örnek bahçelerle yıllık 50 ton maviyemiş üretiliyor. Üreticilerimiz maviyemişe her geçen gün çok daha fazla ilgi gösteriyor."
Dünyada maviyemiş üretiminin Amerika, Kanada ve İsveç gibi ülkelerde yaygın olduğunu, ABD'nin 110 bin dekar alanda 300 bin ton maviyemiş üreterek yaklaşık 1 milyar dolarlık pazara sahip olduğuna dikkati çeken Akbulut, "Türkiye'de ise gelir getiricilik anlamında son yıllarda değer kazanmıştır. Doğu Karadeniz'de ise üretimin yüzde 40'ını gerçekleştirilen Rize'de, yıllık yaklaşık 300 bin lira gelir elde edilmektedir. Bitkisel değerlerin ülkemiz ve dünya ölçeğinde sahiplenilmesi ve üretimin artırılması için çalışmalar devam etmektedir ama her haliyle rakamlar dünya piyasalarının çok altındadır" ifadelerini kullandı.
Akbulut, Türkiye'de üretici ve tüketicinin maviyemişi yeni yeni tanımaya başladığını kaydederek maviyemişin yaprakları, çiçekleri ve köklerinin de çeşitli şekillerde değerlendirildiğini sözlerine ekledi.