Aksaray'da tarım ve hayvancılık konularında önümüzdeki beş yıl içinde yapılacakların planlanması amacıyla "Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı" Toplantısı yapıldı.
Aksaray’da tarım ve hayvancılık konularında beş yıl içinde yapılacakların planlanması ve planlanan faaliyetlerin nasıl gerçekleştirileceğinin belirlenmesi amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizasyonuyla “Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı” tanıtım toplantısı yapıldı.
Aksaray Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Şeref Ataklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürü Bestami Zabun, belediye başkanları, muhtarlar, Tarım Platformu üyeleri, oda ve birlik başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kooperatifçiler ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda konuşan Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Aksaray’ın tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek iller arasında yer aldığını kaydetti.
İlin ülke sıralamasında şekerpancarı, kabak çekirdeği, yonca gibi ürünlerde ön sıralarda yer aldığını ifade eden Ataklı, “Mevcut potansiyelimizi daha verimli kullanabilmek için planlama yapmak durumundayız. Bu planlamayı yaparken de sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz, ilgili daire müdürlüklerimiz, muhtarlarımız ve çiftçilerimiz ile istişare halinde olmamız gerekiyor. Yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz ortak akıl çalışmaları neticesinde Aksaray Tarım ve Kırsal kalkınma Stratejik Planı ortaya çıkmış oldu. Hazırlanan bu planın ilimiz açısından çok faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Aksaray İl Müdürü Bestami Zabun ise, tarımın ildeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 42’lik payı oluşturması sebebiyle vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Plansız ve programsız bir şekilde yapılan işlerin başarıya ulaşmasının ancak tesadüflerle açıklanabileceğini Zabun, “Tarım sektörü gibi çok çeşitli sorunları olan büyük bir üretim alanında plansız hareket edilmesi, günümüz dünyasında hiç düşünülemez. Söz konusu sorunların çokluğu ve çeşitliliği nedeniyle, tarım kesimindeki üretim faktörlerinden en rasyonel şekilde yararlanmak için, tarımsal faaliyetleri planlamak ve düzenlemek gerekmektedir” diye konuştu.
İlin tarım ve hayvancılık potansiyelinden daha iyi faydalanmak, geleceğin yol haritasını belirlemek için Aksaray İl Özel İdaresi desteği ile “Aksaray İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı”nın hazırlandığını kaydeden Zabun, planın hazırlık aşamasında 175 köy, 7 ilçede 816 sorulu anket gerçekleştirildiğini anlattı.
Toplantıda Aksaray Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı tanıtım sunumunun ardından, sektör paydaşlarının plan hakkındaki görüş ve önerileri alındı.