Akdeniz'in yeni gözde balığı ‘tel kuyruk mercanı’

08 August Friday, 2014
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Akdeniz Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerce hazırlanarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK)’a sunulan projeyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden tel kuyruk mercanının üreme dönemleri araştırılarak, balığın av dönemleri belirlenecek.
Akdeniz'in yeni gözde balığı ‘tel kuyruk mercanı’

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Akdeniz Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerce hazırlanarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK)’a sunulan projeyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e göç eden ve mercan balığına benzerliğiyle dikkat çeken tel kuyruk mercanının üreme dönemleri araştırılarak, balığın av dönemleri belirlenecek.

Proje yürütücüsü SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Su ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mehmet Rüştü Özen, 1869 yılında Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Hint Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e, oradan da Akdeniz'e birçok balık türünün göç ettiğini söyledi.

Bu şekilde Doğu Akdeniz'den İspanya kıyılarına kadar Akdeniz'de göç eden 85 balık türünün bulunduğunu vurgulayan Özen, bunların arasındaki en önemli türün ise tel kuyruk mercanı olduğunu vurguladı. Söz konusu balığın mercan balığı ile aynı et kalitesine sahip ancak mercan balığından daha ucuz olduğunu ifade eden Özen, "Mercan balığının kilosu 40-45 liraya satılıyor ancak tel kuyruk mercan balığının kilosu 30-35 liradan alıcı buluyor. Ekonomik değeri açısından da bu araştırma daha önemli hale geliyor" dedi.

Özen, buna rağmen tel kuyruk mercan balığı hakkında yakın zamana kadar araştırma yapılmadığını fark ettiklerini,  bunun için de TÜBİTAK'a proje önerisi sunduklarını ve projenin kabul edildiğini kaydetti.

Yaklaşık 8 ay önce başlayan projede ilk aşamada Antalya'nın Lara ve Gazipaşa açıklarında ve denizin 60 metre derininde örnekleme çalışması yaptıklarını anlatan Özen,"Proje tamamlandığında balıkların ne zaman cinsel olgunluğa ulaşacaklarını ve yumurta bırakma dönemlerini belirleyeceğiz. Su ürünlerinde sürdürülebilir balıkçılık önemli.  Bunun için de av yasaklarının doğru şekilde yapılması gerekiyor. Bu bilgiler ışığında balığın üreme dönemleri iyi tespit edildiği için av yasağı takvimi kesin olarak belirlenecek. Bu araştırma balıkçılar için de önemli veriler sağlayacak" diye konuştu.

Akdeniz'in daha önce balık konusunda fakir olduğunun bilindiğini ancak bu tarz araştırmalarla keşfedilen bu türlerin Akdeniz'e yeni girdi sağlayacağına inandığını söyleyen Mehmet Rüştü Özen, araştırma sonucunda elde edilecek verilerin değerlendirilerek tel kuyruk mercanının kültüre de alınabileceğini sözlerine ekledi.