Ahlat’ta alabalık sağımı başladı

25 January Friday, 2013
Bitlis’in Ahlat ilçesinde doğum öncesi de sonrası da strese giren balıklar günler önceden özel bakıma alınıyor.
Ahlat’ta alabalık sağımı başladı

Süt ve sağım denildiği zaman ilk akla koyun, keçi ve inek gelirken Bitlis'in Ahlat İlçesi Bıhbıcık vadisinde görülmeye değer bir alabalık sağımı. Doğum öncesi de sonrası da strese giren balıklar günler önceden özel bakıma alınıyor.

İlçenin Kırklar Mahallesi Bıhbıcık mevkiinde yaklaşık 25 yıldır alabalık üreticiliği yaptıklarını anlatan İlyas Aydoğdu, her yıl aralık ayından şubat ayı sonuna kadar alabalık sağımının yapıldığını söyledi. Balığın havuzdan çıkarılıp sağılıncaya kadar geçirdiği tüm evrelerin balık için özel bir durum olduğunu anlatan Aydoğdu, alabalık sağımı hakkında şunları söyledi:

"Kültür ortamında genellikle Gökkuşağı alabalığı üretiyoruz. Çünkü ortam koşullarına daha rahat uyum sağlıyor. Alabalık sağımının başlamasından bir ay önce sağımını yapacağımız balıkları özel bölümlere alıyoruz. Yaklaşık 15 günlük süre zarfında balıkları aç bırakıyoruz. Balık içinde bulundurduğu dışkı ve pisliğini boşaltır. Balık için stresten uzak bir ortam sağlanır. Karanlık ve loş bir ortan hazırlanır ki yumurtaları en güzel ve sağlıklı bir şekilde alınsın. Alabalığın sağımında 3 dişi bir erkek alabalık alınır. Dezenfekte edilmiş bir kabın içerisine alabalıkları sağmaya başlarız. Önce 3 tane dişi alabalık sağılır ardından erkek alabalığın spermleri sağılarak yumuşak bir karışımla döllenme işlemleri gerçekleştirilir. Daha sonra yumurtalar 5 dakika loş bir ortamda dinlendirilir, yumurtaların döllenmeleri daha rahat bir şekilde olur.

Ardından çok az oksijeni bol su yumurtaların üzerine ilave edilir çünkü suyla beraber balık spermleri hemen harekete geçer. Bu işlem de yumurtalar 10 ila 15 dakika süreyle devamlı yıkanır ki; döllenmemiş ve çürük yumurtaların ayıklanması sağlansın. Daha sonra yumurtalar 24 ila 48 saat arayla kuluçka dolaplarına alınır. Bu süreçten sonra yumurtalardaki çürüklerin ayıklanması işlemi başlar. Bu da çok hassas bir şekilde yapılır. Yumurtalar daha sonra gözleme süresine tabi tutulur, yumurtalar bu sürede balık oma ya adım atmaktadırlar. 35-40 gün sonra artık yavrular belirginleşmeye başlar"

Doğum döneminin oldukça stresli geçtiğini anlatan İlyas Aydoğdu; "Doğum sonrası balıkta bir halsizlik ve bitkinlik vardır. Yapılan tüm işlemler balık için stres oluşturuyor. Balığı özel havuzlarında bir müddet dinlenmesi için bırakırız. Strese girdiği için bir müddet daha yem verilmez. Ağır ağır az az yem verilerek o stresten kurtulmaya çalışılır. Dinlenmelerinin ardından tekrar genel havuzlarına bırakılır" şeklinde konuştu.