Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı Nizip sabunu, yaklaşık 5 aylık zahmetli sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor.
Gaziantep’in Nizip ilçesinde üretilen vücut ve yüz temizliğinin yanı sıra kozmetik sektöründe kullanılan zeytinyağlı sabun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve dünyanın birçok ülkesinde sıkça tüketiliyor.
Üretiminin ilk aşamasında, zeytinler çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getiriliyor. Büyük kazanlarda "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek iki gün boyunca kaynatılan pirne yağı, istenilen kıvama geldikten sonra kurutulup şekilleneceği sergiye dökülüyor. Bir gün bekletilerek damgası vurulan sabunlar, kesilerek kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Yaklaşık 5 aylık bekleyişin ardından paketlenen sabunlar, yurt içi ve dışına gönderiliyor.
Sabun imalatçısı Müslüm Eker, bölgede "Nizip sabunu" olarak bilinen zeytinyağlı sabunlara ilginin arttığını söyledi. Şampuan ve sabunların çoğunluğunda kimyasal madde kullanıldığını öne süren Eker, zeytinyağlı sabunun ise, cilde ve saça faydalı bitkisel ürünlerden elde edildiğini kaydetti. Müslüm Eker, "Kimyasal madde kullanılarak elde edilen sabun ve şampuanlar saç dökülmesine neden olabilir ancak yeşil sabun doğal malzemelerden üretildiği için saç dökülmesi yaşanmaz. Bundan dolayı zeytinyağlı sabun kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü kepeği önler, saça faydalıdır. Yeşil sabunu kullanmaya başlayanların bir daha başka sabun kullanmadığını duyuyoruz" diye konuştu.
Eker ayrıca; zeytinyağlı sabun üretiminde kalifiye eleman bulmakta zorlandıklarını dile getirerek, geleneksel yöntemlerle üretilen sabunun daha geniş kitlelere ulaştırılabilmesi için yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.