Adıyaman’da eğitim amaçlı sera kuruldu

01 November Friday, 2013
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahta İlçe Müdürlüğü tarafından Kahta’nın Salkımbağı köyünde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın petrol çıkarırken yer altından çıkan termal suyla ısıttığı bir sera kuruldu.
Adıyaman’da eğitim amaçlı sera kuruldu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahta İlçe Müdürlüğü tarafından Kahta'nın Salkımbağı köyü sınırları içinde İpekyolu Kalkınma Ajansı projesiyle sera kuruldu.

Serayı, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Adıyaman Müdürü Adil Alan, Kahta Kaymakamı Metin Esen, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Eser, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hasan Tombaycı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahta İlçe Müdürü Cevdet Pilar ve ziraat mühendisleri birlikte gezdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahta İlçe Müdürlüğü'nün İpekyolu Kalkınma Ajansı projesiyle yaptığı seranın 450 bin TL'ye mal olduğu ve yaklaşık 5 bin 152 metrekare üzerinde yapıldığı belirtildi. Yaklaşık iki ay önce yapımına başlanan ve bir ay önce de ilk sebze fidanları dikilen seranın bölgede seracılığı geliştirmek amacıyla kurulduğu ve burada çiftçilere uygulamalı eğitim verildiği ifade edildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol çıkarırken yer altından çıkan termal suyla ısıtılan sera, tamamen otomatik sistemle çalışıyor. Döllenme ise seranın içinde beslenen arılar tarafından sağlanıyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise, yapılan projenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, özellikle bu bölgenin seracılığa en çok ihtiyaç duyan bölge olduğunu kaydetti. 2 milyon dekar civarında arazileri olduğunu ve bunu çok iyi kullanmaları gerektiğini belirten Demirtaş, alternatif ürünlerle gelirlerini arttırmaları gerektiğini vurguladı.

Bu ürünlerin maliyetinin yüzde 70'ini ısınmanın oluşturduğunu kaydeden Demirtaş, kuruş para ödemeden, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın petrol çıkarırken yer altından çıkan termal suyla seranın ısıtıldığını anlattı.

Seranın Salkımbağı köyü sınırları içerisinde bulunduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahta İlçe Müdürü Cevdet Pilar, alanın 5 bin 152 metrekare olduğunu ve bu alanın daha önce hazineye ait olduğunu kaydetti. Kaymakamlık ve İl Müdürlüğünün katkılarıyla alanın iş makinalarıyla düzeltildiğini söyleyen Pilar, projenin İpkeyolu Kalkınma Ajansı'na sunulduğunu ve kabul edildiğini ifade etti. Proje maliyetinin 450 bin TL olduğunu vurgulayan Pilar, bu dönemde sadece domates yetiştirildiğini anlattı.

Seradan dekar başına yaklaşık 30 - 35 ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.