Adıyamanın Kahta ilçesi, Nemrut Dağı'nın yanı sıra tütün kotasının ardından yöneldiği alternatif ürün olan badem üreticiliğiyle de adından söz ettirmek istiyor.
Adıyaman'ın Kahta ilçesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı'nın yanı sıra tütün kotasının ardından yöneldiği alternatif ürün olan badem üreticiliğiyle de adından söz ettirmek istiyor.
Adıyaman'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü ile çiftçilerin çalışmaları neticesinde son bir yılda bir milyon badem ağacı toprakla buluştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cevdet Pilar yaptığı açıklamada, yöre halkının en büyük gelir kaynağı olan tütüne kota konulması üzerine çiftçilerin sıkıntıya düştüğünü söyledi.
Tütüne alternatif ürün bulmak için yaptıkları araştırmada, badem yetiştiriciliğinin asırlar önce bölgenin ana geçim kaynağı olduğunu belirlediklerini ifade eden Pilar, çiftçilere alternatif olarak sundukları bu ürünün, birkaç yıl sonra kentte altın çağını yakalayacağını belirtti.
Adıyaman'ın özellikle UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı ile anıldığına dikkati çeken Pilar, tarımda da badem yetiştiriciliğinin ön plana çıkacağını vurguladı.
Badem üretiminin gerek çiftçiye, gerekse kent ve ülke ekonomisine ciddi anlamda katkı sunacağını aktaran Pilar, "Adıyaman'ın ekolojik yapısı badem yetiştiriciliği için uygun. Bademin, kısa sürede ilçeye Nemrut Dağı'ndan daha çok gelir getireceğine inanıyorum" dedi.
Bademin ana vatanının İran, Filistin ve Türkiye olduğuna işaret eden Pilar, şöyle devam etti:
"Yürüttüğümüz çalışma kapsamında Kahta'da yaklaşık 400 bin badem fidanı dikildi. İlçe ve köylerde badem dikimi devam ediyor. Üreticiler, devlet tarafından sunulan cazip şartlar nedeniyle hızla badem yetiştiriciliğine yöneliyor. İl genelinde ise bu sayı bir milyon fidana ulaştı. Bademden özellikle hububata göre 15 kat daha fazla verim alındığını gördük. "
Çiftçiler Memnun
İlçeye bağlı Çıralık köyünde çiftçilik yapan Abdullah Doğan da, tütüne alternatif olarak yıllardır buğday ve arpa ektiklerini ancak karşılığını alamadıklarını, bunun üzerine badem üretimine başladıklarını söyledi. Bir badem ağacının 5 yıl sonra yaklaşık 20 kilogram ürün vereceğini ifade eden Doğan, "Yaklaşık 6 bin badem fidanı dikiyorum. Bunlar ürün vermeye başladığında getirisi daha yüksek olacak"dedi.
Badem dikiminde çalışan Ali Bozkurt ise, badem yetiştiriciliğinin bölgede artmasıyla kendilerine iş olanağı çıktığını, sadece Kahta'da çok sayıda kişinin bu alanda çalıştığını kaydetti.