Adıyaman'da TAR-GEL Personeli Çiftçilere Hizmet Veriyor

28 January Thursday, 2016
Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde ''Eğitim Eksenli Modern Arıcılığın Yaygınlaştırılması Projesi'' hazırlanıp GAP Kırsal Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na sunularak proje desteklendi. Bu kapsamda İlgili köylerde belirlenen 40 çiftçi ailesinin bölgeye uygun yüksek verimli arı ırkı ve modern kovanların alınması ile bölgede var olan bitki deseninden gelir elde edilmesi ve gelir düzeylerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Adıyaman'da TAR-GEL Personeli Çiftçilere Hizmet Veriyor

Bölgede arıcılığın canlandırılması, geliştirilmesi ve ailelerin gelir seviyelerinin artırılması ile proje kapsamında üreticilerin arıcılık bilgi ve becerilerinin eğitim ile geliştirilmesi, örgütlenmesi, üretici gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

Bu proje kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi İlçe Müdürlüğü işbirliği ile bir arıcılık kursu düzenlendi. İlgi ile takip edilen arıcılık kursunun eğitimlerini, Adıyaman İli Sincik İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziya Yıldırım ile Adıyaman İl Müdürlüğü Merkez Kayatepe Köyünde Tar-Gel Personeli olarak görev yapan Ziraat Mühendisi (Zooteknist) Barış Doyar verdi.

Arıcılık ve arı ürünleri konularında bilgi almak üzere her kesimden vatandaşların ve çiftçilerin katıldığı kursta katılımcılara; teknik arıcılık, arıcılıkta mevsimsel bakım işlemleri, hijyen, kalıntısız bal ve arı ürünleri üretim teknikleri ile başta bal olmak üzere arı ürünlerinin kullanımı ve muhafazası konularında eğitim verildi.

Kursiyerlerin daha önceki deneyimlerinin doğru bilgilerle pekiştirildiği kursun sonunda kursa katılan altısı kadın 59 kursiyer sertifika almaya hak kazandı.

Adıyaman İli Sincik ilçesinde kursa katılan 40 çiftçiye 30‘ar kovan dolu 30’ar kovan boş olmak üzere bin 200 adet arılı kovan dağıtıldı.

Bölge için çok önemli bir tarım kolu olması, arıcılığa çok uygun bir flora yapısına sahip Adıyaman sınırlarında yapılan arıcılık faaliyetlerinin artırılması nektar ve polen kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için arıcılığın geliştirilip yaygınlaştırılmasında çaba sarf edilmesi önem arz ediyor.  Nitekim Adıyaman’da arıcılığa ilgi duyan çiftçi sayısı her geçen gün artıyor.

Proje kapsamında organik arıcılığın yaygınlaştırılmasına zemin hazırlamak için İzmir İli Karaburun İlçesinde organik arıcılık yapan bir işletmeye dört gün süren ve 11 kişinin katıldığı bir teknik gezi düzenlendi. Bölgede endemik bitkilerin bol olması modern tarım yapılamayan engebeli arazilerde organik arıcılığın geliştirilmesine yönelik projeler üretiliyor ve bunların yaygınlaştırılması hedefleniyor.