Adıyaman’da seralar sıcak su ile ısıtılıyor

07 April Monday, 2014
Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak suyla ısıtılan seralar, istihdama ve ekonomiye katkı sağlıyor. TPAO’nun Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak su, sera yatırımlarını artırıyor.
Adıyaman’da seralar sıcak su ile ısıtılıyor

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak suyla ısıtılan seralar, istihdama ve ekonomiye katkı sağlıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak su, bölgede sera yatırımlarını artırıyor.

TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle petrol kuyularından çıkan sıcak su, seraları ısıtıyor. Bölgede giderek yaygınlaşan seracılık, hem bölge çiftçisine hem de istihdama katkı sağlıyor.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, 41 dekar alanda sera faaliyetinin sürdürüldüğünü söyledi. Petrolle çıkan sıcak suyun ekonomiye kazandırıldığını belirten Alan, "Kurduğumuz eşanjör sistemiyle kuyudan aldığımız sıcak suyu serada değerlendiriyoruz. Yani sıcak su eşanjör sisteminde bulunan titanyum plakaları ısıtıyor. Bu plakalar da seranın içinde dolaşan suyu ısıtıyor. Sistem sayesinde ısı transferi sağlıyoruz. Daha sonra ısınan sıcak suyu borular vasıtasıyla seranın ısınmasında kullanıyoruz. Böylece seralarda girdi maliyetinden yüzde 65-70 tasarruf sağlıyoruz" diye konuştu.

Alan, bölgede iki dekarlık alanda eğitim serası kurdukların ifade etti. Serada aynı zamanda mühendislere eğitim verildiğini belirten Alan, yatırım yapmak isteyenlerin de örnek bahçeyi görme imkânı bulduğunu söyledi. Projenin bölgedeki istihdamı artırdığına dikkati çeken Alan, ilerleyen dönemde 200 dekar alana sera kurulacağını vurguladı.

Ziraat mühendisi Sırrı Özdemir de, seralarda dekar başına 25 ton ürün elde edildiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 8 ayrı sera kurmak için başvurduklarını belirten Özdemir, "Kuracağımız topraklı serada domates, patlıcan, biber, salatalık üreteceğiz. Bir topraksız serada da çilek üretmeyi planlıyoruz. Raf usulü ve topraksız yetiştireceğimiz çileğin verimi normal topraklı yetiştirilen çilekten yaklaşık 3 katı daha fazla olacak"dedi.

Çiftçi Mevlüt İrfan Yamuk ise, 600 bin lira yatırımla seracılığa başladığını ifade etti. Bakanlıktan 300 bin lira hibe aldığını belirten Yamuk, şunları kaydetti: "Daha önce sebze halinde komisyonculuk yapıyordum. Kuyulardan çıkan sıcak su ile seracılık yapıldığını öğrenince böyle bir yatırıma yöneldim. Bu sezon 150 bin lira kazanç elde ettim. Gerçekten petrol kuyuları bizim için büyük bir nimet. Bölgemizin gelecekte bu alanda daha da gelişeceğine inanıyorum."