Adana’da tarım ve sera-bahçe fuarı

09 November Thursday, 2017
11. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı 12 Kasım’a kadar kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Adana’da tarım ve sera-bahçe fuarı 11. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı, 9 ülkeden 250 tarım profesyonelinin katılımıyla açıldı.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, TÜYAP Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılışta yaptığı konuşmada, Çukurova'nın, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladığı bereketli toprakları, transit ticaret yollarına yakınlığı sebebiyle tarihten bugüne önemli bir çekim merkezi olduğunu belirtti.
Çukurova'da yılda yer yer 3 ürün hasadının yapıldığını ifade eden Demirtaş, bölgenin sadece ülke için değil, dünya için de önemli bir gıda arz merkezi olduğunu söyledi.
Demirtaş, Türkiye'nin, çok ürünlü ziraatın uygulandığı ve tarıma dayalı sanayinin geliştiği bir ülke konumunda bulunduğunu, bu gelişmenin sürdürülebilir olmasının tarımda teknoloji kullanımıyla mümkün olduğunu kaydetti.
Tarım teknolojisindeki son gelişmelerin vitrine çıkacağı Adana Tarım Fuarı'nın, geniş ürün yelpazesiyle çiftçilere önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Tarımsal üretimde en önde olan Çukurova'nın tarım teknolojisi ve tarım mekanizasyonu alanlarında da en önde olması gerekir. Bu nedenle sanayicilerimizin tarımın kalbi Adana'ya, tarımın sanayisini ve teknolojisini de yerleştirmesi kaçınılmazdır. Tarım sanayisi ve teknolojisi alanında ilimizde yapılacak özel sektör yatırımlarına destek olmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çukurova'da modern ve teknolojik tarımın yanı sıra organik tarım gibi, alternatif tarım metotlarına da imkan sağlamaktayız. İlimizde yaklaşık 20 bin dekar alanda, 59 ürün türünde, 282 üreticimize organik tarım alanında destek vermekteyiz. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde, organik ürünlerin yetiştirilmesinin teşviki ve tüketiciye ulaştırılması amacıyla Organik Tarım Ürünleri Pazarı'nın açılışını da gerçekleştirdik."
Tarım sektöründe bilinçli tarımsal uygulamalara yönelinmesi gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, dünya tarımında söz sahibi ülkelerin nasıl başarılı olduklarının iyi tahlil edilmesi gerektiğini, bu kapsamda ziraat eğitimi ve araştırmalarının önemli olduğunu söyledi.
Demirtaş, İmamoğlu Sulama Projesi ile 1 milyon dekar alanı sulu tarıma açmayı ve şehir tarımının kendi içindeki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı planladıklarını, bu projeyle Adana'da tarımın tarihini yeniden yazacaklarına inandığını kaydetti.
TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Cihat Alagöz de geçen yıl fuarda 173 yabancı ziyaretçiyi ağırladıklarını, bu yıl ise 250 yabancı ziyaretçinin fuar süresince burada olacağını, iş bağlantıları kuracağını ve kentin güzelliklerini görme şansı yakalayacağını belirtti.
Konuşmaların ardından 12 Kasım'a kadar sürecek fuarın açılışı yapıldı.
 
adana fuar ziyaretçi tarım sera bahçe