Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde çiftçiler alternatif ürün olarak adaçayı üretimine başladı.
Tekirdağ'da sağlığa faydasıyla bilinen ballıbabagiller familyasından ada çayının zahmetli hasadı başladı.
Geçimini genelde üzüm ve zeytin yetiştiriciliğinden sağlayan Şarköylüler, son zamanlarda alternatif ürün olarak Ganos Dağı eteklerinde ada çayı üretmeye başladı.
Gaziköy Mahallesi'ndeki çiftçiler, ekim ve çapalamanın ardından hasat vakti gelen ada çayının toplanması için sabahın ilk saatlerinden itibaren Ganos Dağı yamaçlarındaki tarlalarda yoğun mesai harcıyor.
Gün boyu toplanan ada çayları, çuvallara doldurulmasının ardından nakil için hazır hale getiriliyor. Daha sonra büyük saplardan ayıklanan ada çayı yaprakları, kapalı alanlarda kurutuluyor ve kooperatif aracılığıyla toptancılar ile pazarlamacılara satılıyor.
Demlenip çay olarak içilen, bazı yörelerde de yemekler için sosu yapılan ada çayı, zahmetli bir serüvenin sonunda tüketiciye sunuluyor.
Gaziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Solak, mahalleli olarak üzüm ve zeytin yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağladıklarını ancak ekonomik olarak yeterli gelmediği için ada çayı üretimine başladıklarını söyledi. Solak, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün başlattığı proje ile ada çayı fidelerini nisan ayı sonunda ektiklerini belirterek, projenin çok iyi tuttuğunu kaydetti.