Giresun'da ''Dış Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Kursu''na katılan 21 engelli, bir yılda çiçek dikmeyi öğrendi. Çiçeklerinin açıp büyüdüğünü gören engelliler çok mutlu.
Giresun'da uygulanan projeyle bir yıl boyunca ektikleri çiçekleri açmaya başlayan engelliler üretime katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Eynesil İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün "Dış Mekan Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Kursu"na katılan 21 engelli bir yıl boyunca çiçek dikmeyi öğrendi. Kendileri için kurulan cam serada engelliler farklı türlerde bir çok çiçek yetiştirdi.
Görele Omirilik Felçlileri Derneği Başkanı Asiye Divli, engelli arkadaşlarıyla birlikte ekip büyüttükleri çiçeklerin baharla birlikte açmaya başladığını söyledi.
Hayatında ilk kez bu proje sayesinde toprağa dokunduğunu aktaran Divli, "49 yaşındayım ve çok mutlu oldum. Arkadaşlarımın mutluluğunu gördüm, onların mutluluğunu görmek ayrıcı mutlu etti beni. Bu günleri asla unutamayacağım. Hemen hemen arkadaşlarımın hepsi ilk defa toprağa dokunmuştur ama çok başarılı olduk." dedi.
Divli, lale, sümbül, hercai menekşe,acuka gibi çiçekler yetiştirdiklerini ifade ederek, "Bu iş bize rehabilite gibi, tabi ki toprağa dokunmak bizi rahatlatıyor, çiçeklerin açması da ayrı bir mutluluk veriyor. Çiçek yetiştirmek çok kolay, rahat bir ortam, diğer engelli arkadaşlarımızın da çok rahat bunu yapabileceklerine inanıyorum." diye konuştu.
Projenin devamında derneğe ait iki sera kurulacağını dile getiren Divli, çiçekçiliği devam ettireceklerini, arkadaşlarının bunu başaracağına inandığını kaydetti.
Çiçek üreten engelli vatandaşlardan Avniye Ekiz ise çiçeklerle uğraşmanın stresini aldığını ifade ederek, kendi çiçeğinin açıp büyümeye başladığında da çok mutlu olduğunu söyledi.
Toprağa dokunmanın, arkadaşlarıyla bir şeyler üretmenin çok güzel duygular olduğunu ifade eden Ekiz, "Bizim yetiştirdiğimiz çiçekler parklara dikiliyor, onlar açtıkça doğa da güzelleşiyor biz de mutlu oluyoruz. Kendi emek verip büyütmüş olduğun bir fidanı çevrede görmek, onun çevreye güzellik vermesi çok hoş." şeklinde konuştu.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fadıl Öztürk de projenin amacının Karadeniz Bölgesindeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi.
Öztürk, Görele Belediyesince şehir merkezindeki Kemeçe Kültür Parkı yanında derneğe 100 metrekare alan verildiğini kaydederek, "Giresun Valiliği ve Görele Kaymakamlığı desteği ile dernek üyelerimizin kullanımına uygun aynı Eynesil'deki sera gibi 2 adet sera kurulması için çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu iş gerçekleştirilebilirse dernek üyelerimiz bundan sonra burada çiçek yetiştirerek burada satış gerçekleştirecek ve derneğe katkı sağlayacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.