Antalya Gastronomi ve Eğitimciler Birliği Derneği (AGEB) Başkanı Şef Mustafa Erol , Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile AGEB‘in öncülüğünde başlatılan “869 Yerliyse Yeriz” kampanyasının detaylarını Web Tarım Tv ’ye anlattı.
Haber : Fatih COŞKUN
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Hasan Ejder TAZEOĞLU
Web Tarım Tv’ de hafta içi canlı olarak yayınlanan “Tarım Gündem” programına telefonla bağlanan Mustafa Erol, AGEB’in faaliyetlerine yaklaşık bir yıl önce TAFED’e bağlı bir dernek olarak başladığını, gastronomi öğrencilerinin eğitimine yönelik seminer ve sempozyumlar düzenlediklerini, okullara giderek bire bir teorik ve pratik eğitimler verdiklerini söyledi.
Derneklerine bağlı olan 200 şefle, israfı azaltmak için, çalıştıkları otellerde kampanyalar yürüttüklerinden bahseden Erol, yöresel ve yerel yemeklerin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtımıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yerel ürünlerin kullanımı noktasında seçici olduklarını ifade eden Erol, yerli tohumculuk konusunda da uğraş verdiklerinin altını çizdi.
“Devletimizin ve milletimizin yanında duruyoruz”
“869 Yerliyse Yeriz” kampanyası fikrinin nasıl doğduğunu anlatan AGEB Başkanı Mustafa Erol :
“Uluslararası alanda Türkiye menşeili ürünlerin barkod numarası “869” ile başlıyor. Biz de ülkemizin içinde bulunduğu bazı siyasi sıkıntıların farkındayız. Bu süreçte devletimize ve milletimize nasıl destek olabiliriz diye düşünürken, çalışmalarını 12 yıldır sürdüren, Türkiye Aşçılar Milli Takımı’nı da kuran TAFED’in bu süreçteki duruşundan ilham alarak beraberce bu kampanyayı başlatma kararı aldık. Devletimiz ve milletimiz neredeyse, biz de orada duruyoruz.” dedi.
“Hedefimiz yerli ürünlerin kullanımını sağlamak ve yaygınlaştırmak”
“Dernek olarak 700 bin kişinin günlük gıda tüketimini etkileyebilecek bir güce sahibiz. Bu gücümüzü Anadolu insanına atfetmek istiyoruz. Onların ürettiği ürünlerin kullanılmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizde en büyük yapı “tarım ve turizm”, biz de aradaki bağlantı unsuru olarak, yüzde 100 yerli üretim yapan firmalardan ürünlerin tedarik edilmesiyle ilgili baskı yapıyoruz. İthal ürünlerin karşısında kaliteli yerli üretim yapalım, siz yapın biz de sizden alalım teminatını yerli firmalarımıza veriyoruz.” diyen Mustafa Erol, hedeflerinin yerli ürünlerin kullanımını sağlamak olduğunu belirtti. Anadolu’da üretim yapan çiftçimizin yüzünün gülmesi, onların ayakta kalabilmeleri tüm ülkenin yüzünün gülmesi, ayakta kalabilmesi demektir” düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Erol : “kendi paramız kendi ülkemizde kalsın, boşu boşuna bu kaynaklarımızı yurt dışına göndermeyelim” dedi.
“Babaannelerinin yaptıkları gibi yapsınlar”
Ocak ayında Antalya’da temalarını destekleyen bir fuar organizasyonu düzenleyeceklerini anlatan Mustafa Erol: “burada yemek yarışmaları düzenleyeceğiz. Gençlerimizin babaannelerinin tarifleriyle bu yarışmalarda yer almalarını istiyoruz. Öz değerlerimize bağlı kalarak, geçmişimizden kopmadan varlığımızı devam ettirelim düşüncesiyle bunu arzu ediyoruz”,dedi.
Yerli ve milli duruşa olan katkılarının bu fuarla pekişeceğinin altını çizen Erol , tüm vatandaşlarımızı düzenleyecekleri fuara davet etti.
yerli
yerli milli
869
barkod
mustafa erol
ageb