Ülkemizin değişik yerlerinden birçok arıcıya ve 28 ülkeden gelen katılımcıya ev sahipliği yapan "6. Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi" Fethiye’de başladı.
Kongreye Muğla Vali Vekili Fethi ÖZDEMİR, Muğla Milletvekili Yelda EROL GÖKCAN, OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin ŞİMDİ, Fethiye Kaymakamı Muzaffer ŞAHİNER, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN’un katılımlarıyla 6. yapılan kongre yoğun bir katılımla Muğla’da başladı.
“Türkiye Bal Arısı Sıralamasında 6. Sırada”
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Dünyada 27 bal arısı alt türü var. Bunun da 6 tanesi ülkemizde. 7 milyon 900 bin arı sayısıyla dünya ikincisiyiz. 105 bin tonluk bal üretimimizle de dünya üçüncüsüyüz. Üretilen balların yüzde 75'ini gezgin arıcılarımız dağlarda üretiyor ama dünya ortalamasının 5 kilo altındayız. Dünyada bir kovandan ortalama 19 kilo bal üretilirken, bizde 14 kilo üretiliyor. 10 yıl önce biz de 19 kilo üretiyorduk. 10 yıl önceki arı sayımız 3 buçuk milyondu, bugün 7 milyon 900 bin. Üretim alanlarımız aynı. Hiç üretim alanlarını artırmadık. Burada bir eksiklik var. Bakanlıklarımızdan rica ediyoruz arı sayılarımızı artırırken mutlaka koloni alanlarını da artırmalıyız. Ülkemiz, doğa koşulları, sahip olduğu iklim koşulu ve flora zenginliğiyle büyük bir arıcılık potansiyeline sahip" dedi.
Emin ŞİMDİ: “Bal Ormanları Projeleri İle Arıcıların Önü Açıldı”
OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Emin ŞİMDİ ise; Arıcılığın %80 ‘ini ormanda ormanlık alanlarda geliştiğini, 2010 yılında arıcıların önünü açabilmek için ‘’Bal Ormanı’’ projesi başlattıklarını vurgulayarak “2010 ile 2023 yılları arasında hazırlanan eylem planı çerçevesinde, 720 adet bal ormanı kurduk ve ormanları arıcıların hizmetine sunduk. Çiftçilerimizin daha iyi yerlere gelebilmeleri için çalışmalara devam edeceğiz. İstihdam noktasında da insanların ve kırsal kesimlerin kalkınması noktasında çok daha iyi yerlere geleceğiz” diye konuştu.
“Arıcılık Ata Mirası”
Arıcılığın Muğla’da ata mirası kabul edildiğini belirten Muğla Milletvekili Yelda EROL GÖKCAN ise Muğla’nın eşsiz doğası ve çam ormanlarıyla çam balı üretiminde marka olduğunu söyledi. Gökcan, Türkiye’nin bal sezonunda yurt içinden gelen arıcılarla birlikte yaklaşık 2,5 milyon arıcıya ev sahipliği yaptığını hatırlatarak “Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi ile yaşanan sıkıntıları en aza indirdik. 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının desteklediği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü Apiterapi Ürünleri Muğla’da Üretilir projesi ile Muğla arıcılığının daha da iyi bir noktaya getireceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğine “ Muğla Çam Balı”nın coğrafi işaret tescili belgesinin de verildiği kongre 19 Ekim tarihinde sona erecek.
muğla
arıcılık
kongre
bal