445 ürünle ilgili taklit ve tağşiş işlemi yapıldı

11 November Tuesday, 2014
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, bugüne kadar 445 ürünle ilgili taklit ve tağşiş işlemi yaptıklarını bildirdi.
445 ürünle ilgili taklit ve tağşiş işlemi yapıldı

Haber: Gülşen YILDIZ

Kamera: Caner TOPGÜMÜŞ

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugüne kadar 445 ürünle ilgili taklit ve tağşiş işlemi yaptı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, TİGEM Sosyal Tesislerinde bilgilendirme toplantısı yaptı.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili yapılan işlemler hakkında bilgi vererek, bu konuda bugüne kadar 233 firmaya ait 445 ürünü kamuoyu ile paylaştıklarını bildirdi.

Bütün çalışmalarının güvenilir gıda ve insan sağlığı temelinde gerçekleştiğini kaydeden İrfan Erol, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde 134 laboratuvar bulunduğunu ve 8 bölgede de hayvan Sağlığı laboratuvarı olduğunu ifade etti.

Tüketici sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Erol, ekmek, salça ve zeytinde tuz oranını düşüren çalışmalar yaptıklarını ve peynir içinde aynı çalışmayı yapacaklarını belirtti. Ekmekteki tuz oranının yüzde 2’den yüzde 1.5’e çektiklerini hatırlatan İrfan Erol, bu oranı daha da aşağılara çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Katkı maddelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve bazı ürünlerde katkı maddesi kullanımını yasakladıklarını vurgulayan Erol, bütün katkı maddelerinin zararlı olduğuna ilişkin yanlış bir algı olduğunu ve bu maddelerin bir kısmının sağlığın korunması açısından oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Piliç etinin önemli bir protein kaynağı olduğunu ve tavuk, yumurtacı tavuk ve diğerlerinde antibiyotik kullanılmadığını ifade eden Erol, herhangi bir genetik seleksiyonun söz konusu olmadığını ve içinde antibiyotik bulunan tavuğun ve yumurtanın piyasaya arz edilmesinin yasak olduğunu söyledi.

Erol, uzun bir aradan sonra Avrupa Birliği ülkelerine süt ihraç edilmeye başlandığını ve bunun diğer ülkelerle ticaretin önünü açtığı bilgisini de verdi.

Tavuk eti ve kırmızı etin karıştırılarak piyasaya arz edilmesi ve et kalitesi düşük etlerin piyasaya arz edilmesini de yasakladıklarını ifade eden Erol, Alo 174 Gıda Hattı ve bugüne kadar bu hat üzerinden yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Türkiye’nin Rusya’ya 1 milyon tonun üzerinde ürün ihraç ettiğini ve Rusya ile ticari ilişkilerin çok iyi olduğunu belirten Erol, süt, tavuk, su ürünleri, kırmızı et gibi birçok ürünün de ihracatının başladığını ve Türkiye’nin Rusya pazarında kalıcı olmak istediklerini sözlerine ekledi.