Toprak Bayramı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe katılan Bakan Eker, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun uygulamaya girmesinden sonra 4,5 milyon dönüm üretim yapılabilir tarım arazisinin kurtarılacağını kaydetti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Toprak Bayramı Haftası” kapsamında düzenlenen etkinliğe katıldı.
Toprak Bayramı Haftası dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen etkinliğe katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, burada yaptığı konuşmada, herkesin geldiği yerin de gideceği yerin de toprak olduğunu vurgulayarak, 67 yıl boyunca kutlanmayan Toprak Bayramının birkaç yıl önce kutlanmaya başladığını kaydetti.
Eker, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun uygulamaya girmesinden sonra 4,5 milyon dönüm üretim yapılabilir tarım arazisinin kurtarılacağını belirterek, "Eğer o kanun çıkmamış olsaydı, o arazi üstünde ömrü en fazla 100 yıl sürecek beton bir bina olmuş olacaktı. Betonun ömrü bu, en fazla 100 yıl ama toprağa sonsuza kadar zarar veriyor" dedi.
Kalkınma, gelişme ve refah artışının çok önemli olduğunu ifade eden Eker, "Ama bütün bunlar yapılırken, alternatifi olduğu halde, başka bir alanda yapılması mümkün olduğu halde, sadece daha çok rant, daha çok gelir ve daha çok kazanç uğruna eğer toprak harcanıyorsa, tahrip ediliyorsa bu aslında bu bir kazanç değil, önemli ve büyük bir kayıptı. Biz bu anlayışla, bu idrakla, bu bilinçle Toprak Bayramının yeniden kutlanmasını, Türkiye'nin gündemine yeniden getirilmesini arzuladık" diye konuştu.
Toprağa hiçbir canlının insan kadar zarar vermediğini vurgulayan Eker, çok kısa vadeli bir kar düşüncesiyle toprağa zarar verildiğini, aslında uzun vadeli düşünüldüğünde varlık nedeni olan toprağın bu kadar kolay gözden çıkarılamayacağını söyledi.
Eker, tarım arazilerinin korunmasına yönelik 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım arazilerinin amacı dışına çıkarılmasının zorlaştığını belirtti. Eker, "Bu kanun uygulamaya girdikten sonra müracaat edip de uygun görülmeyen, reddedilen ve böylece aslında kurtarılan üretim yapılabilir tarım arazisinin miktarı 4,5 milyon dönüm. 4,5 milyon dönüm tarım arazisi kurtarıldı. Eğer o kanun çıkmamış olsaydı, o arazi üstünde ömrü en fazla 100 yıl sürecek beton bir bina olmuş olacaktı. Betonun ömrü bu, en fazla 100 yıl ama toprağa sonsuza kadar zarar veriyor" dedi.
Tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin aynı zamanda köyden kente göçün de önüne geçeceğini belirten Eker, bir ailenin karnını doyuracak kadar büyüklükte arazi imkanının sunulması halinde bu tür göçün de önlenebileceğini söyledi.
Toprakların korunması gerektiğini ve bu hazinenin değerinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Eker, “Çünkü tarım ve gıda gibi birçok değerli varlık yokluğunda anlaşılıyor, yokluğuna düşmeden bunun değerini anlamaya çalışalım. Bilincimizi, bilgimizi, tecrübemizi bu sahada kullanalım. Yatırımcılarımız, sanayicilerimiz, hele şimdilerde büyükşehirlerin kıyısında olan tarım arazilerinin sahipleri ne olur 'ucuz yoldan bunu verelim, rant elde edelim, üç beş daire yapalım, alalım, satalım' tarım arazilerini bu kısa dönemli kara feda etmeyelim. Uzun vadeli karı tercih edelim" diye konuştu.
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Toprak Bayramına yönelik ilk kutlamaların dün Konya'da 1 milyon fidan dikilerek gerçekleştirildiğini ve 301 ağacın da Soma'da şehit olan madencilerin adına tescil edildiğini belirtti.
TEMA adına konuşan Mahir Gürbüz, sivil toplum kuruluşlarının demokratik katılımına en önemli örneğin 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu olduğunu söyledi. Tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik düzenlemenin çok önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan Gürbüz, artık arazilerin parçalanmayacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Eker, Bakanlık Kampüsünün bahçesinde açılan tarımsal ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti.