Muğla'daki geçmişi 2 bin 800 yıl öncesine kadar dayanan ve şifa kaynağı olduğuna inanılan zeytin ve zeytinyağı, sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini sürdürüyor.
Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yüzde 14'ünün bulunduğu Muğla'daki geçmişi 2 bin 800 yıl öncesine kadar dayanan ve şifa kaynağı olduğuna inanılan zeytin ve zeytinyağı sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini sürdürüyor.
Muğla'da yöre halkının "yeşil altın" olarak adlandırdığı zeytinin hasadına başlandı. Topladıkları zeytinleri fabrikalarda sıktırdıktan sonra zeytinyağı elde eden çiftçiler, önemli miktarda para kazanıyor.
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Muğla ve ilçelerinde zeytin ve zeytinyağı üretiminin yaklaşık 35 bin çiftçinin geçim kapısı olduğunu, Muğla’da devletin verdiği destekle zeytin ağacı sayısının 17 milyona ulaştığını söyledi.
Ekici, il merkezi ve ilçelerinde aralık ve ocak ayları arasında bahçelerden tırmık ve sırıklarla toplanarak fabrikalara ulaştırılan, burada da zeytinyağına dönüştürülen zeytinin, halkın geçim kaynağı olmaya devam ettiğini ifade etti.
Bölgede zeytin üretiminin yılda ortalama 170 bin ton civarında olduğunu, bunun yüzde 90’lık kısmının yağlık olarak değerlendirildiğini bildiren Ekici, hasadın ardından toplanan zeytinlerden yaklaşık 40 bin ton zeytinyağı elde edildiğini vurguladı.
Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş ise Muğla'nın dünyanın en eski zeytin bölgelerinden biri olduğunu söyledi.