Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2017 üretici-tüketici fiyatlarını değerlendirdi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar geçtiğimiz yılın üretici-tüketici fiyatlarını değerlendirdi.
Bayraktar, tarım sektörünün, bu yılın ocak-eylül döneminde yüzde 3,3 büyüme yaşadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Tarımdaki büyümenin temel nedeni, baz etkisinin yanı sıra bitkisel üretimde yaşanan artış oldu. Üretim, tahılda yüzde 2,4, meyvelerde yüzde 9,7, sebzelerde yüzde 1,8 arttı. Meyve üretimi ilk kez 20 milyon tonu geçti hem sebzede hem de meyve üretiminde rekor kırıldı. Hayvancılıkta da üretim artışı özellikle tavuk eti ve yumurtada sürerken, kırmızı et ve sanayiye aktarılan sütte düştü. Toplam bitkisel üretim miktarı, 2017 yılında yüzde 4,4 artarak 121 milyon tona çıktı. Haziran itibarıyla 2016’da 14 milyon 324 bin olan büyükbaş hayvan sayısı, 2017'de 14 milyon 817 bin başa, 44 milyon 34 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 44 milyon 573 bin başa yükseldi."
"2018 yılında tarımdaki destek bütçesi yüzde 13,7 artışla 14,5 milyar liraya çıkmıştır. Girdi destekleri içinde en önemli payı mazot, gübre destekleri alıyor. 2018 yılında gübreye 953 milyon, mazota 1,5 milyar lira destek bütçesi ayrılmıştır. 2017 yılında kullanılan mazot bedelinin yaklaşık yarısının destek olarak 2018 yılında çiftçimize ödenecek olması çiftçimiz lehine fevkalade önemli bir gelişmedir. Karar çiftçimiz için oldukça memnuniyet vericidir"
Tarım ve gıdada ihracatın 2016 yılında başlayan Rusya ambargosundan ve komşu ülkeler Irak ve Suriye’deki iç karışıklıklardan çok etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, ocak-kasım dönemleri itibarıyla dış ticaret fazlasının, 2016'da 4,6 milyar dolarken, 2017 yılında 3,95 milyar dolara indiğini hatırlattı.
Bayraktar, 2017'de Rusya ambargosunun birkaç ürün hariç kalkması ve ihracatın başlamasının çiftçiyi bir nebze de olsun rahatlattığını ifade ederek, "Domateste 50 bin tonluk kota ve birkaç firmaya ihracat izni verilmesi uygulaması kaldırılmalıdır. Bu konuda girişimlerin sürdürüldüğünü biliyoruz. Yalnız, tarımdaki ithalat önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Acilen tarım ve gıdadaki ithalat artışına önlem alınmalı, yurt içi üretim daha fazla desteklenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:
"1990 yılından bu yana 4 milyon hektarın üzerinde tarım alanı kaybettik. Artık kaybedecek bir metrekare bile tarım alanımız bulunmamaktadır. Bu açıdan büyük ovaların sit alanı olarak ilan edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. GAP, KOP, DAP gibi büyük sulama yatırımlarını da içeren projelerin bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ülkemiz sulama yatırımlarını tamamlaması halinde nadasa ayrılan birçok tarım için kullanılabilecek başta yağlı tohumlar ve pamuk olmak üzere üretim açığımız bulunan çok sayıda üründe üretim patlaması yaşanacaktır".
Şemsi Bayraktar
tarım
gıda
üretici tüketici fiyatları
tarımsal büyüme