Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bakanlığının 2014 yılı bütçesine ilişkin sunumunu yaptı.Eker, ürün doğrulama ve takip sistemini yılbaşında 7 üründe başlatacaklarını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde Plan Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmeleri başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 2014 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.
Ziraat Bankası'nın tarımsal kredi bakiyesinin 2002 yılında 227 milyon lirayken 2012 yılında 17,9 milyar liraya, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ise 2002 yılında 302 milyon lirayken geçen yıl 4,2 milyar liraya ulaştığını bildiren Eker, zirai kredi faiz oranlarının 2002 yılında yüzde 59-69 arasındayken 2013 yılında yüzde 0-8,25 aralığında değiştiğine işaret etti.
Bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Eker, Miras Hukukunda değişiklik yapacak kanun tasarısıyla tarım arazilerinde bölünmenin önleneceğini söyledi. Geçen süre zarfında 4 milyon hektar arazide toplulaştırmayı tamamladıklarını, gelecek yıl 2 milyon hektar arazinin daha toplulaştırılacağını kaydeden Eker, toplam 6 milyon hektar arazinin toplulaştırılmış olacağını ifade etti.
Organik tarımın Türkiye ve dünyada talebi yükselen bir üretim şekli olduğuna dikkat çeken Eker, organik tarım alanının şu anda 703 bin hektar olduğunu belirtti.
Bakan Eker, son 10 yılda yem bitkileri üretimine toplam 3,1 milyar lira destek ödendiğini ve yem bitkileri ekim alanının 2,7 milyon hektara ulaştığını bildirdi. Büyükbaş hayvan işletmelerinin ölçeğinin büyütülmesi çalışmalarına da değinen Eker, "Son 10 yıl içerisinde 50 ve üzerinde büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 2002 yılında 4 bin 300 iken, yüzde 561 artışla 28 bin 412 oldu. Türkiye'de yeni büyük 24 binin üzerinde işletme kuruldu" diye konuştu.
10 metre ve üzerindeki balıkçı gemilerinin gönüllü olarak avcılıktan çekilmelerinin su ürünü varlıklarının korunması için yürürlüğe girdiğini anımsatan Eker, toplam kırsal kalkınma desteğinin 1,6 milyar liraya ulaştığını söyledi.
Türkiye'nin bitkisel üretiminin son 11 yılda 13 milyon ton artarken, zirai ilaç kullanımının yüzde 27 azalışla 40 bin tona düşürüldüğünü belirten Eker, süne mücadelesinde kullanılan ilaç miktarının azaltıldığını ve reçeteli zirai ilaç kullanımının başlatıldığını söyledi.
Düzenlemeyle kırmızı-beyaz et karışımının önlendiğini, ekmekte katkı maddelerinin kaldırıldığını, kepek oranının artırıldığını, tuz oranının azaltıldığını bildiren Eker, ekmek israfının önlenmesi için de proje hazırlandığını anımsattı.
Bakan Eker, 2014 yılında hayata geçirilecek projeler hakkında da bilgi verdi. Yedi gün 24 saat boyunca çiftçi ve tüketicilere hizmet verecek bir çağrı merkezinin hizmete geçeceğini anlatan Eker, gelecek yıl ayrıca Tarımsal Pazarlama Bilgi Sistemi ile sektöre yönelik analiz, tahmin ve fiyatlar konusunda bilgi verileceğini kaydetti.
Gelecek yıl hizmete girecek Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi'ne ilişkin de Eker, "Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi kuruyoruz. 7 ürün grubunda bunu başlatıyoruz yıl başında. Özellikle hassas ürünler, bebek maması, bitkisel sıvı yağlar, çay, enerji içecekleri, takviye edici gıdalar ve alkollü içkiler. Bunların hepsinde zaman zaman bazı problemlerle karşılaşıyoruz. Bu sistemle bunlara yönelik problemleri çok daha kolay çözebileceğimizi düşünüyoruz. Tüketiciler etiket üzerinde üzerindeki barkodu veya ürün kodunu kullanarak ürünle ilglii bilgilere ulaşabilecek. Ürünle ilgili bilgiler web üzerinden, mobil uygulamalar ve SMS ile cep telefonundan veya telefonla aranarak doğrulanabilecek" diye konuştu.
Süt üretiminde ve pazarlanmasında sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla "Süt Tedarik Sözleşmesi Yönetmeliği" hazırlanacağını bildiren Eker, üreticinin korunması ve sanayiye yüksek kalitede süt tedarik edilerek tüketicinin güvenli süt ürünlerine ulaşmasının sağlanacağını dile getirdi.
Eker, denizlerin, av sırasında kopma veya kaybolma suretiyle uzun yıllar terk edilmiş olan av araçlarından temizleneceğini, böylece canlılara yönelik zararların önleneceğini söyledi.
Bakan Eker, Bakanlığının 2014 yılı bütçesi tasarısının, 2013 yılı bütçe başlangıç ödeneğine göre yüzde 8,5 artışla 14 milyar 230 milyon 405 bin lira olduğunu kaydetti