2. Frutech Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı

24 October Friday, 2014
2. Frutech Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı Antalya’da başladı. Fuarın açılışını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları yaptı.
2. Frutech Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı

2. Frutech Meyve Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı, Antalya'da başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Cam Piramit kongre merkezinde fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, dünyada bugün 800 milyonun üzerinde insanın aç yattığını, 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiğini, 1,5 milyar insanın da yanlış ve aşırı beslenme sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Buna karşın dünyada üretilen gıdanın üçte birinin, yani 1,3 milyar tonunun ziyan olduğunu vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Bunun parasal değeri 1 trilyon dolar. Bunun yarısını tasarruf edebiliyor olsak, aç yatan 800 milyon insan ve her yıl açlık yüzünden ölen 10 milyon insanı kurtarmış olacağız" dedi.

Türkiye'nin dünyadaki gen merkezlerinin üçünün kesiştiği, 12 bin ürünün de 4 bin 200'ünün endemik olarak orijinlendiği bir ülke olduğunu vurgulayan Mirmahmutoğulları, "Böyle bir gen kaynağı, doğal sera... Niye doğal sera? Sivas'ta tohumu toprağa attığımız gün, Adana'da o ürünün hasadı yapılır. Dünyada böyle bir ülke yok. 20-25 dakikalık uçuş mesafesinde bir yerden tohumu toprağa atıp, diğer yanda onun hasadını yapacaksınız. Bunu fırsata dönüştürmek lazım" diye konuştu.

Devletin üreticilere verdiği ciddi destekler sayesinde Türkiye'nin son 10-12 yılda Avrupa'nın 4'üncü büyük tarım ülkesiyken birinci sıraya, dünyada da 11'inci sıradan 7'nci sıraya çıktığını anlatan Mirmahmutoğulları, 23 milyar dolar olan hasıla değerinin de 62 milyar dolara ulaştırıldığını kaydetti.

Mirmahmutoğulları, Fransa'nın Türkiye'den 10 milyon hektardan fazla tarım arazisine sahip olduğunu ifade ederek, "2003 yılında Fransa'nın hasıla değeri 35 milyar dolar, Türkiye'nin ise 23 milyar dolardı. Bugün Fransa'nın hasıla değeri 46 milyar dolar, Türkiye'ninki 62 milyar dolar. 17,7 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıyoruz. Son 10 yılda tarımda AB ülkelerinin 10 katı daha fazla büyüyoruz" diye konuştu.

Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde 50 milyon ton sınırına yaklaştığını, bunun çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

Üretimdeki en büyük sorunun tüketicinin talep ettiği ürün çeşitleri ile büyük ölçekli üretim yapılmaması olduğunu belirten Tavşan, "Küçük üreticilerimizin üretici birlikleri çatısı altında gerçekten düzgün, verimli ve üreticiye faydalı olabilecek şekilde teşkilatlanması çok önemli" dedi.

Tavşan, Türkiye'nin son 10 yılda tarımda çok yol aldığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok iyi teşvikler verdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket sunuldu.

Çeşitli kurum, kuruluş ve firmalara ait 54 standın yer aldığı fuar, 25 Ekim'de sona erecek