Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1. Elma Çalıştayı Ispartada yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 1. Elma Çalıştayı Isparta'da yapıldı.
Çalıştaya katılan TAGEM Genel Müdürü Masum Burak, burada yaptığı konuşmada tarımın dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini, uluslararası şirketlerin birinci gündem maddelerinde tarımın yer aldığını söyledi.
Burak şunları kaydetti: "Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan, 5 milyar dolara çıktı. Gelişmeler gayet güzel, ama bunlarla yetinmiyoruz."
Bakanlığın 50 bin kişi yüz yüze yaptığı anketle sektörün, bakanlığın ve personel yapısının incelendiğini dile getiren Burak, daha sonra strateji belgesi hazırlanarak sektörde bir değişim ve dönüşüm programı başlatıldığını vurguladı.
-"Ar-Ge'ye en fazla biz önem veriyoruz"-
Masum Burak, tarım sektörünün dinamik ve stratejik bir sektör olduğunu, tarımın sürekli değişim ve gelişim istediğini belirterek, Türkiye'nin buna ayak uydurmaması halinde dünyada yerini alamayacağını anlattı.
Sektördeki değişim ve gelişimi yakalamanın bir ayağının Ar-Ge çalışmaları olduğuna dikkati çeken Burak, şöyle konuştu: "Dünyada ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, ülkelerin Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı paylarla ilgilidir. ABD ve Japonya GSMH'nin yüzde 3-3,5'unu Ar-Ge'ye ayırırken, AB ülkelerinin ortalaması yüzde 2 civarında. Türkiye'de son yıllara kadar bu oran binde 5 seviyesindeydi. Son yıllardaki çalışmalara rağmen geldiğimiz nokta binde 86'dır. Başbakanımızın ifade ettiği gibi, 2023'de bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Kamu kurumları arasında Ar-Ge'ye en fazla önem veren kurum, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'dır. Bir genel müdürlük, 50 araştırma istasyonu ve 2 bin elemanla Ar-Ge