Zirai mücadelede 80'inci yıl

24 December Wednesday, 2014
1934 yılında Merkez Mücadele Enstitüsü adıyla kurulan Zirai Mücadele Araştırma Merkezi Enstitüsü, 1998 yılında yeni adı ve 80 yıllık birikimiyle faaliyetlerine devam ediyor. 80'inci yıl etkinlikleri kapsamında GTHB Atatürk salonunda "Sağlıklı Bitki Güvenilir Gıda Paneli" düzenlendi.
Zirai mücadelede 80'inci yıl

Haber: Özcan KAHYA – Kamera: Altay TÜRÜNG

1934 yılında kurulan merkez, 1998 yılından günümüze Zirai Mücadele Araştırma Merkezi Enstitüsü olarak ülke genelinde faaliyetlerine; Bitki Hastalıkları, Bitki Zararlıları, Yabancı Ot, Biyolojik Mücadele, Tarımsal Fauna ve Mikroflora, Zirai Mücadele İlaçları, Fizyoloji ve Toksikoloji, Zirai Mücadele Makinaları, Üretme ve İşletme, Program ve Proje Değerlendirme, Eğitim ve Yayım, Destek, Bakım ve Onarım Hizmetleri ile Türk tarımına katkıda bulunmaya devam ediyor.

Zirai mücadelenin temel amacının insan sağlığı olduğuna vurgu yapan Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Suat Kaymak, “Ülkemizde zirai mücadele kuruluşlarının temel amacı, hastalık etmenleriyle zararlı ve yabancı otların sebep olduğu kayıplarını en aza indirmektir. Bu çerçevede entegre mücadeleyle doğal dengeyi bozmadan çevreyi koruyucu önlemler alarak dış pazarların istediği nitelikte kaliteli ürün elde edilmesine yardımcı olur ” dedi.

Zirai mücadelede 80. Yıl etkinlikleri çerçevesinde “Sağlıklı Bitki Güvenilir Gıda Paneli” düzenlendi. Bu kapsamda TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Yücer “Gıda Güvenilirliğinde Bitki Sağlığı, Araştırmaları ve Politikaları” konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumda güvenilir gıdanın bitki sağlığı demek olduğunu ve sağlıklı bitkinin çevre dostu zirai mücadeleyle mümkün olduğunu söyleyen Yücer, “Gıda güvenilirliğini sürdürülebilir olarak sağlayabilmek için çevreye zarar vermeden biyoçeşitliliği koruyarak ekonomiye reel katkı sağlayarak bu çalışmaların sürdürülmesi gerekiyor. Burada kullandığımız ilaçların ya da kimyasalların ne oranda kullanılacağı çok önem taşıyor” diye konuştu. 290 bitki sağlığı personeli çalıştığını aktaran Yücer, 423 projenin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Panelde  “Gıda Güvenilirliğinde Bitki Sağlığı Stratejileri” alanında sunum yapan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik de,  “Çevreye ve insan sağlığına duyarlı, ekolojik ve biyolojik dengeyi koruyan, ekonomik ve sürdürülebilir olmalıdır. Bitki koruma, zirai mücadelede en son çare olarak kullanılmalı ” dedi.

Panelde ayrıca; “Pestisitler ve İnsan Sağlığı”- Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prof. Dr. K. Mutlu Hayran, “Gıda Güvenilirliği ve Ekotoksikolojik Açıdan Pestisitlerin Değerlendirilmesi”- Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, “Gıda Güvenilirliğinde Özel Sektörün Rolü”- Dr. Murat Kantarcı birer sunum gerçekleştirdi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı panel, değerlendirme toplantısıyla son buldu.