Namık Kemal Üniversitesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışmaları sonucunda keçi ırklarının ıslahı konusunda geliştirilen Mikrosatellit DNA Polimorfizm yöntemiyle yerli keçi ırklarında yapılan ebeveyn tanımı sonucu keçi ırklarının ıslahı sağlanacak.
Namık Kemal Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda keçi ırklarının ıslahı konusunda geliştirilen Mikrosatellit DNA Polimorfizm yöntemiyle yerli keçi ırklarında yapılan ebeveyn tanımı sonucu keçi ırklarının ıslahı sağlanacak.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen ‘Halk Elindeki Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı’ konulu konferansta Kıl Keçisi, Ankara Keçisi, Kilis Keçisi, Narduz Keçisi, Honamlı Keçisi türlerinde Mikrosellit DNA Polimorfizm tekniğiyle üreme ve ebeveyn tayini konusunda kolaylık sağlanacağı, böylelikle ırkların korunmasının ve kayıt altına alınmasının kolaylaşacağı bildirildi.
Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı konferansta Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Soysal, "Yerli ırkların ıslahı çalışmalarının temeli kayıtlı sürüler oluşturmaya dayanmaktadır. Sığırlarda olduğu gibi pedigrili yetiştiricilik yapılması ve doğan yavrunun annesinin ve babasının belli olması zorunludur. Bu sebeple Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ıslah projeleri yürütülmektedir. Bu proje kapsamında “Halk elindeki Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı” projesinin yürütüldüğü saf ırklarla çalışan işletmelerden örnekler alınarak mikrosatellit bölgesi bakımından genetik karekterizasyon yapılacak ve bu mikrosatekllit bölgelerin yardımı ile Türkiye yerli keçi ırklarına ait sürülerdeki bireylerin ebeveynleri belirlenecektir" diye konuştu.