Afyonkarahisar'da, bakanlık, üniversite ve üretici iş birliğiyle yerli ırk koyunlarda et verimini artırmak amacıyla sürdürülen çalışmalar sonucunda canlı hayvan ağırlığında yüzde 20 artış sağlandı.
Afyonkarahisar’da yerli ırk küçükbaş hayvancılıkta et verimini artırmak için başlatılan Ar-Ge projesinin ikinci yılında, yerli ırk koyunların kas yapısı ve karkas randımanının artırılmasında başarılı sonuçlar elde edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Afyonkarahisar Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğinin 2015 yılında başlattığı proje kapsamında üretilen hayvanların canlı ağırlığında yüzde 20 artış sağlandı.
Proje Koordinatörü, AKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tekerli, projeyle, yerli küçükbaş hayvanlarda yağ oranını azaltarak, et veriminin artırılmasını hedeflediklerini söyledi.
Emirdağ'daki üretim merkezinde 200 Ramlıç ve Pırlak cinsi koyunla başlayan Ar-Ge projesiyle, yerli küçükbaş hayvanlarda yağ oranını azaltarak, et veriminin artırılmasını hedeflediklerini belirten Tekerli, şöyle devam etti:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Emirdağ’da yerli ırk koyunların ıslah çalışmalarıyla ilgili 3 Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Burada yerli elit ırklarımızın daha da geliştirilmesini istiyoruz. Bir taraftan da tespit etmiş olduğumuz myostatin genini yerli ırklarımıza uygulayarak yaygınlaşmasını amaçlıyoruz. Bu çalışma doğrultusunda da et verimiyle bilinen Avrupa menşeli Texel ırkı koyunun genini, yerli Ramlıç ve Pırlak koyunlarımıza geçiriyoruz."
yerli koyun
afyon
GTHB
Ar-Ge
Küçükbaş hayvancılık