Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan son değerlendirmelere göre yağışlı havanın etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor. Marmara ve Ege Bölgelerinin batı kısmı ile Isparta-Burdur hattı hariç yağışların tüm yurtta etkili olması bekleniyor.
Uzun süredir beklenen yağış yurdu etkisi altına aldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara'nın doğusu, Kuzey Ege'nin iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Antalya çevrelerinin yağmur ve sağanak, güney ve batı kesimlerinse yer yer gök gürültülü olması bekleniyor.
Yağışların Tunceli, Bingöl, Muş, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Mersin ve Adana çevreleri ile Hatay'ın güney ve kıyı ilçelerinde, kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
İç Anadolu'nun doğusu ile Orta ve Doğu Karadeniz'de kuvvetli ve kısa süreli fırtına beklentisi var.
Doğu Anadolu'nun doğusunda karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışı görüleceği tahmin ediliyor.
Meteoroloji perşembe günü için ise yağışların Sivas ile İzmir-Muğla hattında olacağı tahmininde bulundu.
Yağışların geç gelmesi ekosistemi etkiledi
Yağışların geç gelmesiyle nehir seviyeleri ve barajların doluluk oranları düştü.
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Oktay Yıldız “Yağışlarda özellikle son zamanlarda yaza doğru bir sarkma var. Sonra kışın bu daha önceki yıllarda da oldu ama belirgin olmadığı için kimsenin dikkatini çekmedi. Sonbaharda yağışların gecikmesi ortaya çıkıyor. Biz burada baktığımızda toplam yağış değil de yağışın yıl içindeki düzensizliği ve de yağış şeklindeki değişim olarak daha çok burada sistemi etkilediğini görüyoruz." dedi.
"Son 20 yıl içinde kar yağışında giderek bir azalma var." diyen Yıldız, şöyle konuştu:
"Kar, yağmura göre sistemi daha iyi besleyen yer altı ve yer üstü sularını daha uzun süre besleyen, yavaş yavaş suyu salıp toprağı daha dolgun hale getiren, yüzeysel akışı daha az olan bir yağış şekli. Geçen sene özellikle burada kar yağışının az olması da buradaki suyun az olmasına neden olabilir. Sistemde bunu burada sadece su kütlesi olarak da düşünmemek lazım. Ekosistemler açık sistemlerdir. Birbirine bağlı sistemlerdir. Havzanın üst kısmındaki yağışların barajı etkilediği gibi barajın kendi içinde bir sistem vardır, sucul ekosistem. Suyun azalması burada birçok değişkeni değiştiriyor. Su miktarını, oksijen miktarını, suyun tutmuş olduğu ısı miktarını değiştirmiş olduğu için etrafındaki orman ve tarım alanları hepsi bu durumdan etkileniyor."
Yağışlı hava etkisini Cuma gününden itibaren artırarak, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun doğusu hariç bütün yurtta etkili olacak. Yağışlar Cumartesi günü de sürecek.
meteoroloji
yağış
kar
baraj
uyarı
fırtına