Üzüm suyu üretiminde model oldu

30 October Thursday, 2014
Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu, Ar-Ge çalışmaları ve Üzüm Ürünleri İşleme Tesisiyle bölgede birçok üreticiye yeni fikirler verdi.
Üzüm suyu üretiminde model oldu

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu (TBAİ), üzüm ürünleri konusunda yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve Üzüm Ürünleri İşleme Tesisi ile bölgedeki girişimcilere model oldu.

İstasyonun Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, 2007'de kurulan Üzüm Ürünleri İşleme Tesisi'nde, kendi arazilerinde yetiştirdikleri üzümlerden üzüm suyu ürettiklerini söyledi.

Yıllık 50 ton üzüm suyu üretim kapasitesi olan tesislerinde, üzümleri değerlendirmenin yanı sıra bu işin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Gülcü, şöyle konuştu:

"Yaptığımız üretimler öncelikle tanıtım amacı taşımaktadır. Burada yaptığımız model üretim üzerinden bu konuya merak duyan ya da bu konuda yatırım yapmak isteyen müteşebbisler, tesisimize gelerek yerinde inceleme imkanı buluyor. Üzüm ürünleri işleme konusunda faaliyet gösterecek firmalara örnek oluyoruz. Teknik bilgilerimizi kendilerine aktararak, bu konuda üzüm suyu, pekmez işleme, sirke işleme konularında faaliyet gösterecek firmalara bir nevi model çalışmalar yürütmekteyiz."

Gülcü, bugüne kadar başta fason üretim çalışması olmak üzere teknik destek, danışmanlık faaliyetleri, yerinde inceleme ve fizibilite konularında çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Tekirdağ'da bu yıl faaliyete geçen Mursallı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin üzüm ürünleri işleme tesisinin çalıştığını ve bu yıl 30 ton üzüm suyu ürettiklerini aktaran Gülcü, şöyle devam etti:

"Biz de kendilerine bu konuda teknik destek ve danışmanlık hizmeti sağladık. Özellikle makinelerin yerleşim planı ve üretim modelinin oraya aktarılması konularında bilgilerimizi ve tecrübelerimizi kendilerine aktardık. Bunun yanında yine ilk önce bizden fason üretim şeklinde ürünlerimizi alarak piyasa araştırmalarını yapan Bozcaada'da ve Gökçeada'da sertifikalı iki firmayla ilgili çalışmalarımız meyvesini verdi. Geçen yıl Bozcada'daki firma, üzüm suyu ve pekmez işleme tesisi olarak bir yer oluşturdu. Kırsal kalkınma desteklerinden faydalandı."

 

 

 

"Tamamen doğal lezzet"

Gülcü, üzüm suyunun tamamen doğal olduğunu söyledi. Tesislerinde, bağlarından hasat edilen üzümlerin sap ayırma, parçalama gibi işlemlerden geçtiğini dile getiren Gülcü, şunları anlattı:

"Filtrasyon ve pastörizasyon işlemleri uyguluyoruz. Üretimimiz tamamen doğal üzüm suyu. Kesinlikle bu tesiste konsantre üretim söz konusu değil. Üzüm suyu üretimiyle üzümün doğal aroması tüketiciye 4 mevsim sunulabiliyor. Amacımız, üretimin yanında bu işin Ar-Ge faaliyetlerini de yürütüp, öncelikle Trakya Bölgesi olmak üzere tüm ülke genelinde bu tip üretimin arttırılmasını ve üzümün meyve suyu sanayisinde daha fazla değerlendirilmesini sağlamak. Bağcılıkla uğraşan çiftçilerin tek bir sektöre bağlı olmayıp aynı zamanda meyve suyu sektöründe de aranılır hale gelebilmesi için araştırma ve üretim çalışmalarımız devam ediyor."