Tarımın en hassas konularından biri, başlangıcı, kaynağı tohum… Son günlerde sıkça duyduğumuz “sertifikalı tohum” un diğerlerinden farkı nedir? Neden tercih edilmelidir? Sertifikalı tohumla ilgili merak edilenleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan Web Tarım TV’ye anlattı.
Haber: Neslihan Aktaş
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Ülkemizin en büyük çiftliği olarak adlandırılan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) yaklaşık 3,6 milyon dekar alanda, 37 işletme ile Türk çiftçisinin tohumluk ve damızlık ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.
Yaklaşık 700 yıllık bir tecrübenin adı olan TİGEM bu deneyimi teknolojiyle birleştirerek başarılı yatırımlara imza atıyor.
TİGEM ülkemizin en büyük tohum üreticisi. Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz “sertifikalı tohum” konusunda merak edilenleri Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan’la konuştuk.
Türkiye’nin tohumluk ihtiyacının yaklaşık 700 bin ton olduğunu belirten Mehmet Taşan, tohumluk üretiminde TİGEM’in hedeflerini anlattı.
Üreticinin korunması, piyasadaki tohum fiyatlarının belirlenmesinde de TİGEM’in rolü büyük.
Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun hakkında bilgi veren Genel Müdür Mehmet Taşan, bu kanunların amacının tohumlara kalite güvencesi sağlamak, tohum ticaretinin ve sektörün yeniden düzenlenmesi olduğunu belirtti.
Böylece ilk kez sertifikalı tohum üreticilerine destek verilmeye başlandığını da vurgulayan Taşan, “Çeşitlerin ve genetik kaynakların kayıt altına alınması, tohumların üretimi, sertifikasyonu, ticareti, piyasa denetimi ve kurumsal yapılanmaları ile ilgili düzenlemelerin yapılması sağlanmıştır.” dedi.
TİGEM hem kaliteli ürünleriyle hem de örnek uygulamalarıyla çiftçilerimizin en önemli destekçilerinden biri.
Tüm yurtta hububat tohumculuğunda ihtiyaç duyulan sertifikalı tohumların, araştırma kuruluşlarından temin edilerek üreticiye ulaştırıldığını dile getiren Taşan, kurumun ürün çeşitliliğine vurgu yaptı.
Koç 1453, Oğuz, Hacıbey, Güleç, Kılınç, Bozok, Doğhan, Bengisu, Göktürk, Çepni, Üçok ve Zafer tescil edilen ürünler.
Piyasanın talebine göre üretim yaptıklarını dile getiren TİGEM Genel Müdürü Taşan, bölgelerin durumuna göre de çeşit geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
Hububatın yanında kırmızı mercimek ve nohut da TİGEM’in ürettiği ürünler arasında.
Ülkemizde melez çeşitlerde tohum üretimine de öncülük eden TİGEM bu alanda uzun yıllar çalışmalarını sürdürdü. Özel sektörün hibrit mısır, ayçiçeği ve sebze tohumluğu ekimine başlamasından sonra ekim sahasını küçülten kurum dane mısır ve ayçiçeği ekimine devam ediyor.
Tarım İşletmeleri’nin piyasadaki hububat ve yem bitkileri açığını kapatmak anlamında önemli bir sorumluluğu var.
Mehmet Taşan, yonca, korunga ve fiğ bitkilerinin hem tohumluk hem de kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla üretimine devam ettiklerini belirtti.
TİGEM’in Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Taşan, verimli, kaliteli, hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı hububat çeşitlerinin elde edilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
TİGEM Türkiye genelindeki çiftliklerinde tohumluk üretimine devam ederken özel sektörle işbirliğini de geliştiriyor.
TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, tohumun sertifikalı olmasının bir ülkenin tarımsal verimliliği ve tarımın güvenle sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
Taşan: “Ülkemiz çiftçilerine dağıtılacak sertifikalı tohumlukların kısa sürede hazırlanması, tohumluğun sevkiyatında zaman kaybına mahal verilmemesi amacıyla 8 işletmemizde tohum hazırlama tesislerinde renk ayırıcı sistemler, otomatik paketleme ve forklift ile istifleme sistemleri kurulmuş, Türkiye’de bir ilk olarak el değmeden hazırlanan tohumluklar 25’er kilogramlık kreft torbalarda satışa sunulur hale getirilmiştir.” ifadesini kullandı.
Üreticileri de piyasada karşılaşabilecekleri olumsuzluklar konusunda uyaran Taşan, çiftçilere TİGEM’in ürettiği tohumları güvenle kullanmalarını tavsiye etti.
Taşan sözlerini tamamlarken; “Tohumluk, tarım sektörünün olmazsa olmaz girdilerinden birisidir. Tohumun sertifikalı olması ise bir ülkenin tarımsal verimliliği ve tarımın güvenle sürdürülebilirliği açısından hayati önem taşımaktadır. TİGEM, ülke menfaati, tarım ve gıda arzında sürdürülebilirliğin ve güvencenin sağlanması açısından üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edecektir. Geçmiş yıllarda tohumluk üretim ve dağıtımında TİGEM tek kuruluş iken, bugün bu görevi özel sektörümüzle birlikte sürdürmektedir. Özel sektörün bu görevde etkin ve yaygın olması yine TİGEM öncülüğünde olmuştur. El birliği ve dayanışma içerisinde ülkemiz için çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
TİGEM
sertifikalı tohum
buğday
destek
mehmet taşan