Türkiye’nin organik koyun varlığının yüzde 20’si Bayburt’ta

09 October Thursday, 2014
Bayburt’ta organik yetiştiricilik kapsamında yem bitkisi ekim alanı 22 bin dekarı, küçükbaş hayvan sayısı ise 6 binleri geçti.
Türkiye’nin organik koyun varlığının yüzde 20’si Bayburt’ta

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı destekleme politikaları sayesinde Bayburt’ta organik hayvancılık gelişmeye devam ediyor.

 

Bayburt’un organik tarım potansiyeli hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bayburt İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, 2012 yılında Bakanlık kaynakları ile başlatılan Bayburt İli Organik Tarımın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi’nin her geçen gün geliştiğini kaydetti.

 

Bayburt’ta organik yetiştiricilik kapsamında yem bitkisi ekim alanının 22 bin dekar, küçükbaş hayvan sayısının ise 6 binleri geçtiğini söyleyen İl Müdürü Karabulut, Yetiştiricilerimizin yoğun ilgisi karşısında 2014 yılında il müdürlüğümüz ve Bayburt İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı finansmanı ile Bayburt İlinde Organik Hayvancılığın Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi uygulamaya konularak projenin çerçevesi genişletilmiştir”dedi.

 

Yürütülen projeler ile Türkiye’deki organik sertifikalı koyun sayısının yüzde 20’den fazlasının Bayburt’ta yetiştirildiğini vurgulayan Karabulut, “Bakanlığımızın diğer projelerini de bu projeye entegre ederek bu konuda bir sinerji oluşturduk. Tarımsal danışmanlık ve yayım hizmetlerini bu projeye dahil ederek bu kapsamda bir serbest tarım danışmanız bu işletmelere danışmanlık yapmakta. Ayrıca Bakanlığımızın yürütmekte olduğu TARGEL Projesi kapsamında bir ziraat mühendisimiz proje koordinatörlüğünü yürütmektedir”diye konuştu.

 

Organik koyun işletmesi sahibi Bayram Ünsür, daha önceleri de koyun yetiştirdiklerini ifade ederek, organik koyunculuk için tüm arazi şartlarının mevcut olduğunu ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organik koyunculuk hakkındaki bilgilendirmelerinden sonra bu işe başladıklarını kaydetti.

 

Serbest Danışmanlık hizmeti veren Umut Özkan’da, Bayburt’un coğrafik yapısının organik yem ve organik koyunculuğa müsait olduğunu belirtti.

 

Proje Koordinatörü Muammer Araz ise, Bayburt’un yaklaşık 22 bin dekar alanda organik yem bitkisi üretimi yapıldığını belirterek, “İlimizde kimyasal kullanımı yok denecek kadar az. Türkiye ortalamasına vurulduğu zaman yaklaşık yüzde 1’lere tekabül etmektedir. İlimizde üretilen yem bitkilerinin bir şekilde hayvansal proteine çevrilme ve hayvansal ürün olarak değerlendirme noktası bizleri bu projeyi yapmaya zorlamıştır” ifadelerini kullandı.