Türkiye, FAO ile anlaşma yeniledi

04 June Wednesday, 2014
Türkiye, FAO ile ortaklık programı kapsamında gıda ve tarım alanında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımda bulunacak.
Türkiye, FAO ile anlaşma yeniledi

Türkiye, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ortaklık programı kapsamında gıda ve tarım alanında kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımda bulunacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile FAO Genel Direktörü Da Silva "FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Ev Sahibi Ülke Anlaşması"nın yenilenmesine ilişkin tamamlayıcı anlaşma metnini imzaladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ​Türkiye'nin, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) projelerine yardım veren donör ülke konumuna geçtiğini belirterek, "Türk cumhuriyetlerine uygulanan tarım projelerine Türkiye 10 milyon dolar destek verdi" dedi.

Eker, imza töreninde, Türkiye'nin, FAO ile 2006 yılında imzaladığı anlaşma ile yardım alan değil projelere yardım veren donör ülke konumuna geçtiğini söyledi. Bu kapsamda Türk cumhuriyetlerine uygulanan tarım projeleri için Türkiye'nin 10 milyon dolar destek verdiğini anlatan Eker, "Şimdi bunun ikinci kısmını sağlıyoruz. Bu, FAO-Türkiye ilişkileri açısından çok önemli" diye konuştu.

Ankara'da 2007 yılında açılan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAO-SEC) sayesinde FAO-Türkiye Ortaklık Programının (FTPP) daha işler hale geldiğini ifade eden Eker, program kapsamında, Orta Asya ülkelerinde uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2007-2011 yılları arasında yılda 2 milyon dolar olmak üzere toplam 10 milyon dolar katkıda bulunduklarını kaydetti.

Ev sahibi ülke anlaşmanın güçlendirilmesi ve programın 5 yıl daha uzatılması çalışmaları doğrultusunda ek anlaşmaya son şeklinin verildiğini belirten Eker, şöyle konuştu:

"Amacımız hem tahsis edilen kaynakların etkin bir şekilde kullanılması, hem de dost ve kardeş ülkelere daha fazla yararlı olabilmek. Çünkü tarım ve gıda güvenliği bölgemiz açısından son derece önemli. Türkiye Cumhuriyeti olarak özellikle çok kırılgan ve hassas yapıya sahip bölge ülkelerine elimizden gelen desteği vermek ve bu programdan onlara azami fayda sağlamak arzusundayız. Bu nedenle 2. döneme hazırlanırken geçmiş tecrübeler de gözönünde bulundurularak son derece dikkatli bir çalışma yapılmıştır."

İlk dönem Orta Asya ülkeleriyle sınırlı olan anlaşmanın kapsamının, ortak mutabakatla diğer ülkeleri kapsayacak şekilde genişletildiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:

"Böylece Balkanlar ve Afrika'da yer alan bazı ülkelerde de anlaşma kapsamında proje uygulama imkanı getirilmiştir. Bundan sonra alt bölgede kurulacak tüm FAO ofisleri, Ankara'daki alt-bölge ofisine bağlı olacak ve doğrudan raporlama yapacak. Bölgedeki diğer ofislerden, programlama ve yürütme konularında teknik ve kapasite geliştirme bakımından Ankara'daki Ofis sorumlu olacak. Anlaşmanın kapsadığı alanlara gıda güvenliğinin yanı sıra, beslenme konusu da eklendi."

İmza töreninde konuşan Da Silva, ortaklık programının, katılımcıların bütün beklentilerini karşılayacağına ve Türkiye'nin bölge ülkelerin yararına olacak şekilde sürdürülebilir gıda güvenliği konusunda katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Da Silva, Türkiye'nin sert kabuklu yemişlerden, meyvelere ve çaya kadar dünyanın ana tarımsal üretim yapan ülkelerinden biri olduğunu anlattı.

FAO ile ortaklık programı kapsamında Türkiye, mevcut 7 Orta Asya ülkesi, bazı Balkan ve Afrika devletlerinde uygulanacak projeler için gıda ve tarım alanında kullanılmak üzere 2007-2011 arasında yapılan 10 milyon dolar yardıma ilave olarak 10 milyon dolarlık yardımda daha bulunacak.

Türkiye; Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan'ı kapsayan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAO-SEC) ülkelerinde uygulanacak projeler için yardım yapacak. Yeni anlaşmayla programda yer alan ülke sayısı tarafların mutabakatıyla artırılacak ve yeni dönemde bazı Balkan ve Afrika ülkelerinde de program kapsamında uygulanacak projeler desteklenecek.