Trakya’dan Avrupa’ya süt ihracatının önü açıldı

04 April Thursday, 2013
Türk firmalarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatına başlayacak olması, üreticiler tarafından olumlu karşılanırken, Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, alınan kararla, ''Hastalıktan ari'' belgesi olan çiftliklerde üretilen süt ve süt ürünlerinin, AB ülkelerine ihraç edilmesinin kapısının açıldığını söyledi.
Trakya’dan Avrupa’ya süt ihracatının önü açıldı

Türk firmalarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatına başlayacak olması, üreticiler tarafından olumlu karşılanırken, Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, alınan kararla, "Hastalıktan ari" belgesi olan çiftliklerde üretilen süt ve süt ürünlerinin, AB ülkelerine ihraç edilmesinin kapısının açıldığını söyledi.

Türkiye'nin uzun yıllardan bu yana AB ülkelerine süt ve süt ürünlerini pazarlayamadığını anımsatan Suiçmez, süt ihracatının başlamasının, sütte kalitenin ve standartların artırılması yönündeki çalışmalara ivme kazanacağını kaydetti.

İşletmelerin küçük olması nedeniyle izlenebilirlik oranının istenen düzeye ulaşamadığını anlatan Suiçmez, ihracatın başlamasının, hayvancılığa geri dönüşünü sağlayacağını, kaliteyi getireceğini ve profesyonel bir üretimi tetikleyeceğini vurguladı.

Köylerde toplu sağım merkezleri oluşturduklarını belirten Suiçmez, hayvanları tek bir merkezde sağarak, sütü havayla temas ettirmeden tanka aldıklarını ve soğuk zincirle taşıdıklarını söyledi. Suiçmez, işletmelerin dağınık oluşundan dolayı, girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna vurgu yaparak, hükümetin ihracat yapan firmaları, bu alanda destekleyeceğine inandığını kaydetti.

Toplu süt sağım merkezi bulunan Avarız köyünün muhtarı İsmail Özkan da süt ihracatının başlamasının, üreticilerin hijyen konusunda daha dikkatli olmalarını sağlayacağını, bu sayede kalitenin artacağını ifade etti.

Süt üreticisi Ender Sar ise üretim fazlası sütü, AB ülkelerine sattıkları takdirde sütün fiyatının düşmeyeceğini, böylece daha fazla kazanç elde edebileceklerini dile getirdi.

AB standartlarına göre; 1 litre sütteki kuru madde miktarının yüzde 8,5, yağ miktarının da yüzde 3,5 olması gerekiyor. Edirne'de toplanan sütteki ortalama kuru madde miktarı yüzde 8,8, yağ miktarı da yüzde 4,02 olarak AB standartlarının üzerine çıkıyor. Edirne'de üretilen süt, 246 bin somatik hücre miktarıyla da AB standartlarını karşılıyor.