Toprak organik karbon bilgi sistemi projesi tamamlandı

24 July Friday, 2015
Ülkesel Coğrafik Toprak Verimliliği ve Toprak Organik Karbon Bilgi Sistemi konulu panel yapıldı.
Toprak organik karbon bilgi sistemi projesi tamamlandı

2010 yılında başlatılan ve başarıyla yürütülen Ülkesel Coğrafik Toprak Verimliliği ve Toprak Organik Karbon Bilgi Sistemi Projesi sonuçlandı. Dün düzenlenen Toprak Organik Karbon Bilgi Sistemi Paneli’yle projenin ortaya çıkışı ve gelişim aşamaları hakkında bilgiler verildi.

Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen panele TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak’ın yanı sıra FAO temsilcileri ve çok sayıda uzman katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Genel Müdürlükleriyle FAO’nun işbirliği içerisinde yürüttüğü projenin bugüne panel olarak yansımasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

Burak, 2012 yılında başlayan bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olarak ülkenin tüm topraklarının coğrafi özelliklerine bakılarak toprak verimliliği haritaları ve aynı zamanda organik karbon durumunun belirlenmesi projesi olduğunu kaydetti. FAO’nun da katkılarıyla yaklaşık 1 milyon TL’nin üzerinde bütçesi olan projenin BM’nin Uluslararası Toprak Yılı olarak ilan ettiği 2015 yılında sonuçlanmasının da ayrı bir önem arz ettiğini ifade etti.

Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı ve Ulusal Proje Koordinatörü Dr. Bülent Sönmez ise yaptığı konuşmada projeyle ilgili detaylı bilgiler verdi.

2010 yılında başlanan süreci bu yıl itibariyle tamamlamış olmaktan duydukları mutluluğu dile getiren Sönmez, “Projemiz Bakanlığımızın merkez ihtisas enstitüsü olarak Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından yürürlüğe konulmuş bir projedir. Bu proje 2010 yılında hazırlandı.” dedi.

Sönmez, 2011 yılında kabul gören projenin 2012 yılında FAO ile yapılan görüşmeler neticesinde uluslararası bir nitelik kazandığını belirtti. Dr. Bülent Sönmez, temel amacın Türkiye’deki tarım topraklarının 0-30 santimetre derinliğindeki verimlilik durumunu yansıtacak olan toprak özelliklerinin, bazı makro mikro bitki besin elementlerinin ve toprak organik karbon içeriğinin coğrafi veri tabanını oluşturmak olduğunu kaydetti.