Yaşam kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla her yıl düzenli olarak kutlanan Toprak Bayramı, İstanbul Çatalca'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle bu yıl da coşkuyla kutlandı.
4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu’na göre, her yıl 11-17 Haziran tarihleri arası kutlanan Toprak Bayramı’nın bu yılki kutlamaları da yine coşkuyla geçti.
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Çatalca Binkılıç Mahallesi’nde organize edilen kutlamalara, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, İl Müdür Yardımcısı Nazif Koca, Çatalca Kaymakamı Dr. Nevzat Taşdan, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, meslek odaları temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve bölge çiftçileri katıldı.
Program, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitler ve ebediyete intikal eden gaziler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu ve günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla kutlamalar devam etti.
Etkinlikte bir konuşma yapan İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, tarımın yapılabilmesi için öncelikle bir toprağın var olması ve onun özenle korunmasının şart olduğunu söyledi. Toprağa sahip çıkmanın aynı zamanda vatana sahip çıkmak olduğunu vurgulayan Günaydın, topraklarımızın her karışının şehit kanıyla sulandığı için çok daha kıymetli olduğunu belirtti.
Günaydın “Toprağımızı ihmal edersek vatanımızın geleceğini ihmal etmiş oluruz. Çiftçisini ihmal eden, geleceğini ihmal eder. Çiftçilerimiz, köylümüz üretmezse, toprak işlenmezse, geleceğimiz için sorun var demektir” diye konuştu. Dünyanın en önemli sorunlarından birinin çevre sorunu olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Günaydın, ormanların, suyun ve toprağın korunması için herkese ciddi görevler düştüğünü ifade etti.
İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise, İl Müdürlüğü olarak toprak bilincinin geliştirilmesi ve İstanbul’daki sınırlı tarımsal alanların korunması için, Müdürlük olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Tarım ve Hayvancılık sektörünün temel aracının toprak olduğunu vurgulayan Aygül “İl Müdürlüğü olarak Toprak Haftası ve Toprak Bayramı etkinlikleri çerçevesinde birçok faaliyet gerçekleştirdik. Öğrencilerimize toprak sevgisini aşılamak ve toprak bilinci oluşturmak için, İlimizdeki çeşitli okullarda sunumlar yaptık, toprak konulu resim yarışması düzenledik, fidan dikimleri gerçekleştirdik. Bu yöndeki faaliyetlerimiz devam etmektedir” dedi.
Toprak bütünlüğünün korunması için, Miras Kanunu’nda yapılan değişiklikle toprağın parçalanarak satılmasının önlendiğini vurgulayan Aygül, toprağın korunması konusunda herkese ayrı ayrı görevler düştüğünü söyledi. Toprağı korumak kadar toprağı işlemenin de önemli olduğunun altını çizen Aygül, bilinenin aksine, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde tarımın yapıldığına dikkat çekerek, Bakanlığımızın İstanbul’daki tarımsal faaliyetler için yapmış olduğu destekleme miktarının toplam 18,4 milyona ulaştığını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından, etkinliğe yardımları dokunan kurum ve kuruluşlara teşekkür belgeleri verildi. Folklor gösterisi ve mini konserle etkinlik sona erdi.