Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye'nin 6 milyon tonluk tahıl deposu açığına çözüm üretmek için 5 yılda toplam 1,5 milyon ton kapasiteli depoları hizmete sunacak.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye'nin 6 milyon tonluk tahıl deposu açığına, 5 yılda toplam 1,5 milyon ton kapasiteli depoları hizmete sunarak çözüm arayacak.
Yıllık 32 milyon ton tahılın üretildiği ve yüzde 70'inin piyasaya arz edildiği Türkiye'de, TMO'nun 4 milyon ton, özel sektörün ise 13 milyon ton olmak üzere toplam 17 milyon ton tahıl depolama kapasitesi bulunuyor.
Yaklaşık 6 milyon tonluk depo açığı için çözüm arayışında olan TMO, hububatın lisanslı depoculuk sistemi kriterlerine uygun olarak sağlıklı bir şekilde depolanması, depolanan ürünün kalitesinin korunması ve ülkenin depo açığının giderilmesi için toplam 1,5 milyon ton kapasiteli depo ve siloları hizmete sunmayı hedefliyor.
TMO, 5 yıl içerisinde tamamlamayı planladığı projenin ilk etabında, 11 ilde 14 ayrı noktada toplam 300 bin ton kapasiteli çelik silo ve yatay depo yapımına başladı.
Eylül ayında hayata geçirdiği bu çalışma sonucunda lisanslı depoculuk kriterlerine uygun inşa edeceği bu depoların, 2014 alım kampanyası döneminde hizmete girmesini planlayan TMO, 2013-2015 dönemi yatırım programında ise 110 bin ton kapasiteli depo yapmayı hedefliyor.
Maliyeti yaklaşık 106 milyon lira
TMO Genel Müdürü Mesut Köse, toplam 300 bin ton kapasiteye ulaşması planlanan kapalı depoların, Yozgat, Konya, Ankara, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Kırklareli, Çankırı, Kırşehir ve Çorum'da inşa edildiğini bildirdi.
Tesislerin TMO'ya ait hububatın depolanması ve muhafazası amacıyla kullanıldığını ifade eden Köse, kurutma ihtiyacı olan ürünler için bazı depolara kurutma cihazı da kurulduğunu kaydetti.
Üçüncü şahısların, TMO tarafından kullanılan tesis ve cihazlardan ürünlerini emanete bırakarak veya buraları kiralayarak yararlanabildiklerine dikkati çeken Köse, "Yeni depo ve silolarımız son teknolojiyle donatılacak" diye konuştu.