TMO'dan üreticiye tam destek

27 September Tuesday, 2016
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, hububat alım ve fiyat politikalarından, rekolte miktarına; üreticinin merak ettiği bir çok konuya Web Tarım Tv aracılığıyla cevap verdi.
TMO'dan üreticiye tam destek

Muhabir: Hülya Omrak  

Kameraman: Tuncay Özdeveci 

Fotoğraf: İbrahim Bağcı

 

 

"Üretici hasattan memnun"

2016 yılı hububat sezonunu değerlendiren TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, üreticinin hasattan memnun olduğunu ve iyi bir sezon geçirildiğini söyledi. Bugüne kadar 2 milyon 630 bin ton alım gerçekleştirildiğini ifade eden Kemaloğlu, bunun karşılığı olarak üreticilere 2 milyar 300 milyon lira ödeme yapıldığını ve ödemelerin 15 gün içerisinde hiçbir sorun yaşanmadan üreticilerin hesaplarına geçtiğini belirtti. Kemaloğlu “Bu yıl TMO Genel Müdürlüğü 28 Haziran itibariyle fiyatını açıkladı. Buğdayda Anadolu Kırmızı Sert 910 tl ton gibi bir fiyat, makarnalık buğday için bin tl ton fiyat açıkladık. Bugün itibariyle 2 milyon 630 bin ton alım gerçekleştirdik buğday. Bunun karşılığı olarak üreticilere 2 milyar 300 milyon tl gibi bir ödeme yaptık. Ödemeleri yaklaşık 15 gün içinde aksama olmadan gerçekleştirdik” diyen TMO Genel Müdürü “ Biz her gün arazideyiz. Kanaatimiz üreticinin de hasattan memnun olduğu. TMO politikalarından, alımlardan, ödemelerden bir sıkıntı yaşamadığı ve iyi bir sezon geçirdiği yönünde” dedi.

"Hububat üretiminde dünya 13’üncüyüz"

İsmail Kemaloğlu, hububat üretiminde Türkiye’nin dünyada 13’üncü sırada olduğunu, kendine yeterlilik sıralamasında ise 12’nci sırada olduğunu söyledi. Kemaloğlu; buğday, arpa, mısırda Türkiye’nin ithalata ihtiyacı olmadığını, son on yıllık dönemde ithalat – ihracat dengesine bakıldığında Türkiye’nin artı durumda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin mamul madde ihracatında genellikle ilk iki sırada olduğunu vurgulayan Kemaloğlu.  ”Türkiye buğday ithal ediyor. Niye ithal ediyor. Dahilde işleme rejimi dediğimiz bir sistem var. Türkiye şu anda mamul madde ihracatında dünyada ilk ikide;  un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik ihracatçısı bir  ülke. Dolayısıyla bunun karşılığı bir sistem var. Dünya fiyatlarıyla hammadde getiriyor, işliyor ve ihraç ediyor. Genel anlamda baktığımızda Türkiye tahıl grubunda ithalat ihtiyacı olmayan bir ülke. Mısır ve çeltikte bir miktar ithalat söz konusu olabiliyor. Ama son yıllarda baktığımızda Türkiye çeltik ve mısır üretiminde iyi bir noktada diyebilirim” şeklinde konuştu.

"Un ihracatında dünya birincisiyiz"

TMO Genel Müdürü Türkiye’nin hububatta hammaddeden ziyade mamul madde ihracatında önemli bir noktada olduğunun altını çizdi. Özellikle un ihracatında çoğunlukla dünya birincisi olduğumuzu vurgulayan Kemaloğlu, makarna ve bisküvinin unu takip ettiğini belirtti.

"Proteine dayalı alım sistemi kaliteyi artırıyor" 

2011 yılından itibaren proteine dayalı alım sistemine geçen Toprak Mahsulleri Ofisi, bu uygulama sayesinde üreticinin daha kaliteli buğday üretmesini teşvik ederken, kalite oranına göre üreticinin daha çok kazanmasına da imkan sağlıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Biz 2016 yılı için 910 lira ton gibi bir fiyat açıkladık. Anadolu Kırmızı Sert buğdayda. Bu 12.5 protein değeri olan bir buğday için açıklanan fiyattı. Bunun üzerine kalite protein değerleri arttıkça, üreticinin yüzde yedi ilave para kazanma imkanı var. Dolayısıyla 910 tl ton üzerine artı yüzde 7 ilave fiyatlandırma söz konusu. Bu daha iyi üretimi, üreticinin ürününe daha fazla ilgi göstermesini sonuçta daha iyi bir fiyata ürününü satması için güzel bir uygulama. Bizde bunun sonuçlarını son yıllardaki kalite artışlarıyla görüyoruz” diye konuştu.

"TMO bütün çeltiği almaya hazır, fiyatlar mağdur etmeyecek"

2016 yılında çeltik üretiminin 920 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Kemaloğlu, çeltikte henüz fiyatın belirlenmediğini, TMO’nun bu konuda üreticiyi mağdur etmeyeceğini sözlerine ekledi. Kemaloğlu, “ Fiyat da sayın bakanın takdir ettiği bir zamanda açıklanacaktırBize göre bugün fiyat çok düşüktür demenin bir anlamı yok biz üreticilerin birkaç gün sabretmesini istiyoruz. Depo sıkıntısı olanların TMO işyerlerine bırakmasını istiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde şekillenecek fiyatla biz diğer ürünlerde bütün gücümüzle piyasada olduğumuz gibi çeltikte bize yönelen bütün çeltiği almaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sahip olduğu depolardan üreticilerin nasıl faydalanacağı ile ilgili bilgi veren İsmail Kemaloğlu, TMO’nun farklı tip ve kapasitelerde toplam 4.3 milyon ton ürün depolama kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Kemaloğlu, üreticilerin bu depolara herhangi bir kira ücreti ödemeden ürününü bırakabileceğini, fiyat açıklanması durumunda da isterse malını TMO’ya satabileceğini isterse geri alabileceğini ifade etti.

"TMO çiftçinin sigortasıdır"

Son olarak hububat üreticilerine tavsiyelerde bulunan Kemaloğlu, daha bilinçli ve daha ilgili üreticilikle daha çok kazanılacağını TMO’nun her zaman üreticinin yanında olduğunu ve adeta sigortası konumunda olduğunu sözlerine ekledi.