Dicle TEKNOKENT'te "yapay zeka destekli dijital tarım uygulaması" hazırlandı. Uygulama çiftçilere tarlalarını uzaktan sulayabilme ve anlık takip edebilme imkanı veriyor.
Diyarbakır ve Batman'da akademisyenlerin hazırladığı proje kapsamında çiftçilerin tarım alanlarındaki ürünlerini anlık takip edebilmesi için yazılım geliştirildi. Proje doğrultusunda Dicle TEKNOKENT'te faaliyet yürüten bir firma tarafından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) sağlanan 200 bin lira destekle yazılım hazırlandı.
Bu kapsamda geliştirilen cihaz ile kamera sistemi, tarlada sulama yapılan bölgeye yerleştirilecek. Cep telefonlarına yüklenen program ile çiftçiler ürünle ilgili durumu anlık takip edebilecek.
Sera ve tarım alanlarındaki ekili ürünlerin sıcaklık, nem, ışık ve su seviyesi gibi konularda ihtiyacını belirleme özelliğine sahip yapay zeka uygulaması üreticinin gerekli müdahaleyi zamanında yapmasına imkan sağlayabilecek.
Bu yazılım ile çiftçiler tarlasına gitmeden cep telefonlarından tek tuşa basarak sulama yapabilecek, kamera sistemi ile arazisini takip edebilecek.
"İnternetin erişebildiği her yerden arazimize ulaşabiliriz"
Batman Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi ve proje sorumlusu Yasin Sönmez, hazırladıkları proje ile yapay zeka destekli dijital tarım uygulamasını gerçekleştirdiklerini belirterek, hayata geçirilen yazılım ile araziyle ilgili durumun ve özelliklerin bir cep telefonu uygulamasıyla görülebildiğini söyledi.
Sönmez, bu yıl etkileri hissedilen kuraklıkta suyun verimli kullanılmasının öneminin daha da arttığını dile getirerek, çiftçilerin buna yönelik teknolojiye daha ucuz imkanlarla erişebilmesi için proje hazırlayıp, KOSGEB desteğiyle hayata geçirdiklerini belirtti.
"Yerli bir yazılımla bunu yaptık. Doğu ve Güneydoğu illerinde bunu uygulamaya başladık." diyen Sönmez, özelikle Malatya, Batman ve Diyarbakır'da hem seralarda hem de açık alan arazilerde yazılımın denendiğini aktardı.
Sönmez, yazılım ile bitkinin stres seviyesi, toprağın yapısı, karbondioksit düzeyi, arazinin sıcaklığı ve nem seviyesinin uzaktan kontrol edilebildiğini dile getirerek, "Bir telefon uygulaması ile arazimizdeki suyu açıp kontrol edebiliriz. Hem güvenlik hem de toprağın yapısını görmek için kamerayla arazimizi 24 saat izleyebiliriz. İnternetin erişebildiği her yerden arazimize ulaşabiliriz. Bu da hem zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor hem de yerli ve mili bir imkanla, düşük bir maliyetle yerinde bir uygulama yapmamızı sağlıyor." dedi.
"Bu ürün herkes için ulaşılabilir"
Sistemin son 5 yılda öneminin daha da anlaşılacağına inandıklarını ifade eden Sönmez, böyle bir teknolojiyi arazide uygulamanın suyun daha da verimli kullanılmasını sağlayacağını kaydetti.
Sönmez, "Bu ürün herkes için ulaşılabilir seviyede. Arazinin genişliği ve yapısına göre 3 bin ila 30 bin liradan satılıyor. Projeyi ihraç edilebilir bir seviyeye de getirdik. Yurt dışındaki alıcılarla görüşüyoruz. Bu sistemi ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanıldı"
Dicle TEKNOKENT Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akkılıç da 2012 yılından bu yana faaliyet yürüten Dicle TEKNOKENT'in, "kimya", "bilişim teknolojileri", "yazılım", "enerji", "medikal elektronik", "tarımsal teknoloji"nin de aralarında yer aldığı 46 firmaya ev sahipliği yaptığını belirtti.
Akkılıç, "Sağtek firmasının hayata geçirdiği yazılım üreticilere zaman ve maliyet açısından katkı sunacak. Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanıldı. Sistem nem, sıcaklık veya gübre ihtiyacı gibi konuları sensörle tespit edip, data üzerinde bir kütüphane oluşturuyor ve mesajla çiftçiye haber veriyor. Bu sistem dijital tarımın öncüsü olarak Dicle TEKNOKENT'te vücut buldu." şeklinde konuştu.
dicle
batman
yapay zeka
proje
yazılım