Bursa’da modern bir hayvancılık tesisi kuran girişimci İsmail Sol, son teknolojiyi kullanarak üretim yaptığı tesiste Avrupa standartlarında, hijyenik üretim yapıyor. Bütün bu özellikleriyle “Ari İşletme” sertifikası alan işletme Karacabey’de yapılan yatırımlar arasında üst sıralarda yer alıyor.
Haber: Neslihan AKTAŞ
Röportaj: Kemal OKUMUŞ
Kamera: Aytek BASİ - Tolga URUN
Hayvancılığın önemli merkezlerinden Bursa’da büyük bir yatırıma imza atan üretici İsmail Sol, hem bölgeye önemli bir tesis kazandırdı hem de hayvancılıkta kalite çıtasını yükseltti.
Bölge çiftçisine örnek olacak bir projeyi hayata geçiren İsmail Sol, bu dev yatırımı nasıl gerçekleştirdiklerini
Web Tarım TV’ye anlattı.
2017 yılında bu işe başladıklarını söyleyen Sol, “Almanya’dan ithal ettiğimiz 400 baş simental cinsi gebe düveyle bu işe başladık. Şu an 700 baş hayvanımız var.” dedi.
Avrupa standartlarında “Ari İşletme”
Avrupa standartlarında et ve süt üretimi yapan tesisin en önemli özelliği “Hastalıktan Ari İşletme” sertifikasına sahip olması.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın rutin testlerle denetlediği işletmede hiçbir hastalığın olmadığı belgelenmiş durumda.
Hayvanların yemini de kendisi üretiyor
Süt kalitesini arttıran en önemli faktörlerden birinin yem kalitesi olduğunu vurgulayan MARDER Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sol, kullanacakları yemin sadece yüzde 30’unu dışarıdan satın aldıklarını, büyük bölümünü ise kendi tarlalarında ürettiklerini belirtti.
Karacabey’de 30 dönümlük bir arazide kurulu olan tesis 13 bin metrekare kapalı alana sahip. Yaklaşık 22 milyon lira yatırım yapılan bu örnek işletmede teknoloji de en verimli şekilde kullanılıyor.
Hayvanlar son teknolojiyle 3 boyutlu takip ediliyor
İşletmede kullanılan SCR sistemi hakkında bilgi veren Sol, “SCR sistemi, her hayvan boynunda bulunan çiplerle takip ediyoruz. Bu çip hayvanları 3 boyutlu şekilde takip ediyor. Hayvanın hem gevişini hem doğumunu hem hastalığını hem süt verimini ve daha birçok açıdan bize haber veriyor. Biz bunu değerlendirip hayvana ne yapılması gerektiğini ölçüp biçip gerekeni yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaliteli, hijyenik ve Avrupa Standartlarında üretim yapılan tesiste üretilen süt besin değerleriyle de diğerlerinden çok farklı.
İsmail Sol ari işletmede sağılan süt ile diğer sütlerin farkını şöyle açıklıyor, “Ari işletmede sağılan süt inekten çıktığı gibi direkt içilebilen süttür. Herhangi bir hastalık barındırmadığı, herhangi bir4 kalite sıkıntısının olmadığına dair bakanlık tarafından tescillenmiş süttür. Diğer süt ise herhangi bir testi veya kontrolü olmayan süttür. Bizim diğer ari olmayan işletmelerden farkımız bu.”
Hedef daha teknolojik, daha sürdürülebilir üretim
Ülkeye ve Bursa’ya uluslararası büyüklükte önemli bir yatırım kazandıran İsmail Sol, hedeflerini de şöyle anlatıyor: “Biz şu an tam kapasiteyle çalışan bir işletme değiliz. Kapasitemizin yaklaşık yüzde 70’ini kullanabiliyoruz. 500 baş ve üzerinde artık sirkülasyon yapmaya başlayacağız. En saf ırkı, en çok verim alabileceğimiz ırkı seçmeye çalışacağız. İşletmeyi daha karlı bir hale getirip hayvancılık adına daha kar edebilir, daha sürdürülebilir ve ülke hayvancılığı için daha ileriye taşımak istiyoruz. Hayvancılık alanında daha ileriye dönük bir şey yapmaya çalışıyoruz. Daha teknolojik, daha denetlenebilir dolayısıyla daha karlı bir işletme kurup daha sürdürülebilir bir alan yaratmaya çalışıyoruz.”
bursa
karacabey
hayvancılık
ari işletme
süt
teknoloji
tarım tv