Kuraklık, dolu, don, sel, fırtına… Her doğal afette yaşanan hasar ve ürün kayıplarını telafi etmenin en güvenli yolu olan TARSİM sigortaları, sürdürülebilir tarımsal üretimin de garantisi. Tarım sigortalarıyla ilgili yenilikleri ve merak edilenleri Tarım Sigortaları Ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü’yle konuştuk.
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Primlerinin yarısının devlet tarafından desteklendiği tek sigorta olan, Türkiye Tarım Sigorta Sistemi çiftçilerin doğal afetlerden görecekleri her türlü hasarı karşılıyor. Ürün kayıplarının önüne geçerek tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine de büyük katkı sağlayan TARSİM yeni dönemde yeni uygulamalarla çiftçinin güvencesi olmaya devam ediyor.
Web Tarım TV’nin sorularını yanıtlayan Tarım Sigortaları Ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, TARSİM’in yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Geride bıraktığımız yılda poliçe sayısında ciddi bir artış kaydettiklerini belirten Bekir Engürülü, “Yaklaşık 1,6 milyar liralık TARSİM’de prim üretimi gerçekleşmiş oldu. Bununla 29 milyar liralık tarımsal varlığı sigortaladık. Meydana gelen zararalar dolayısıyla da 850 milyon liralık hasar ödemesi yaptık. En çok risk değerlendirmesi yapılan ürünler kayısı, buğday, fındık, üzüm, elma ve ayçiçeği oldu.” dedi.
Geçen yıla oranla havuzun büyüme oranının yüzde 24 olduğunu dile getiren Engürülü, birçok Avrupa ülkesinden ve komşu ülkelerden sigorta sistemi konusunda danışmanlık talebi aldıklarını da vurguladı.
Tarım sigortalarının kapsamını çiftçiden gelen talepler doğrultusunda genişlettiklerini vurgulayan Bekir Engürülü, 2018 yılında gelen yenilikleri anlattı.
Çiftçilere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına öncelik verdiklerini anlatan Engürülü, “Tarım sigortaları Türkiye’de gönüllülük esasına tabi, çiftçimizin riski daha iyi değerlendireceğini ve kendi riskine bağlı olarak da hangi sigorta poliçesini yaptırma ihtiyacı hissedeceğini biliyoruz. Bu çerçevede eğitimlerimize ve bilgilendirmelerimize de devam ediyoruz.
Çiftçimiz böyle bir riskle karşı karşıya kalacağını biliyorsa bizim ürünler bazında sigorta ürünlerimiz var. Bunlardan birisi bitkisel ürün sigortaları var. Eğer bitkisel üretim aşamasında çalışıyorsa bir çiftçimiz bitkisel ürün sigortası yaptırıyor. Büyükbaş hayvan hayat sigortamız var. Küçükbaş hayvan hayat sigortamız var. Kümes hayvanları hayat sigortamız var. Arılı kovan sigortamız var. Sera sigortamız var. Su ürünleri sigortamız var. Yani tarımın her branşında her alanında çalışan çiftçilerimize yönelik sigorta uygulamalarımız var ve bu sigorta uygulamalarımız da değişik riskleri çeşitli uygulamalarla kapsama almak suretiyle çiftçimizin sigortasını yapmaya çalışıyoruz. Çiftçimizin kayıt sistemlerinden kendisiyle ilgili olana kayıt olması ve ya bilgilerini güncellemesi gerekiyor. Çiftçi kayıt sisteminden bilgilerini güncellediği zaman herhangi bir sigorta acentesinden poliçesini temin edebilir.” ifadesini kullandı.
Çiftçilerin bölgelerinde karşı karşıya kalabilecekleri her türlü riske karşı sigorta yaptırabileceklerini belirten Engürülü, üreticilerin sigorta yaptırmak için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları gerektiğine dikkat çekti.
Sigortadan faydalanabilmenin ilk şartının Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmak olduğunu söyleyen Engürülü, kayıt yaptıran üreticilerin istedikleri sigorta şirketinden poliçelerini alabileceklerini, poliçelerin TARSİM üzerinden düzenlendiği için standart poliçe olduğunu belirtti.
Kısaca TARSİM olarak bilinen Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişini anlatan Bekir Engürülü, havuz prensibini ve bakanlığın verdiği destek miktarını da açıkladı.
Engürülü, “Diğer sigortalarda devlet desteği yokken tarım sigortası alanında devlet desteği var. Bu destek tüm branşlar için yüzde 50 oranında. Çiftçimiz müracaat ettiği zaman poliçesi hazırlanırken bu destek oranındakini devlet olarak havuza Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinden aktarıyoruz. Geri kalanı da ürün bazında ödemeler şeklinde çiftçimiz tarafından karşılanmış oluyor.” açıklamasını yaptı.
Tarım Sigortaları Ve Doğal Afetler Daire Başkanı, birçok ülkenin uygulamakta zorlandığı İlçe bazlı kuraklık verim sigortasının ülkemizde başarılı bir şekilde hayata geçirildiğini vurguladı.
TARSİM’in bir sigorta şirketi olmadığını ve kar amacı gütmediğini vurgulayan Bekir Engürülü, “TARSİM Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi diye açılımı yapılan tarım sigortaları havuzunun adıdır. Çiftçimizin küçük küçük ödediği primlerle devletimizin verdiği destekle bir havuz oluşturulur. Bu havuzdan o yıl hangi ürün afetten etkilenirse o üreticilere, etkilenmeye bağlı olarak bu kaynaklar zarar tazminatı oranında ödenir.” dedi.
Bekir Engürülü sigorta yaptırmak ve ya bilgi almak isteyen üreticilerin internet ve telefon aracılığıyla kendilerine ulaşabileceklerini de sözlerine ekledi.
TARSİM
tarım sigortası
poliçe
Bekir Engürülü
doğal afet