Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, yeni geliştirilen Mesut, Yunus buğday, Ünver isimli arpa ile Çakır ve Akça isimli nohut çeşitlerini kamuoyuna tanıttı.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, yeni geliştirilen Mesut, Yunus buğday çeşitleri, Ünver isimli arpa ile Çakır ve Akça isimleri nohut çeşitlerini kamuoyuna tanıttı.
Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır, enstitüde 1925 yılından 2012 yılına kadar yürütülen çeşit ıslahı çalışmaları sonucu tarla bitkileri türlerinde toplam 134 bitki çeşidi tescil ettirildiğini söyledi. Çakır, son 2 yılda tescil ettirilen 2 buğday, 2 nohut ve 1 arpa çeşidiyle birlikte üreticilerin hizmetine sunulan çeşit sayısının ise 139'a çıkarıldığını ifade etti.
Yeni tescilli bitki çeşitleri ile çiftçinin ve sanayicinin istekleri doğrultusunda tarımsal üretime yeni halkalar eklendiğini belirten Çakır, enstitüde yapılan araştırma çalışmaları sonucu geliştirilen yeni teknolojiler ve çeşitlerin çiftçilere tanıtıldığını vurguladı. Çakır, eğitim faaliyetleri yanında demonstrasyon, tarla günü, çiftçi inceleme gezileri gibi tarımsal yayım faaliyetlerinin de yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
Enstitü Serin İklim Tahılları Birim Sorumlusu Mustafa Çakmak yeni geliştirilen çeşitlerden buğday ve arpada yapılan çalışmalar konusunda, Yemeklik Tane Baklagiller Birim Sorumlusu Evren Atmaca geliştirilen yeni çeşitlerden nohutta yapılan ıslah ve çalışmaları konusunda basına bilgi verdi.
2012- 2013 yılları arasında Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce tescil ettirilerek tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitler ve özellikleri ise şöyle:
Mesut:Ekmeklik bir buğday çeşidi olan Mesut, buğday ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilerek 12 Nisan 2013 tarihinde tescil edildi. Kuru ve yarı taban alanlarda yetiştirilmek üzere geliştirilen Mesut, kuru şartlarda yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahip. Tane görünümü kırmızı ve sert olan bu yeni buğday çeşidi aynı zamanda kılçıksız ve beyaz başaklı. Mesut aynı zamanda sarı pas hastalığına dayanıklı, kara pasa karşı ise orta dayanıklı.
Yunus:2012 yılında tescil ettirilen Yunus ise ekmeklik bir buğday çeşidi. Kışa, hastalıklara ve yatmaya dayanıklı olan Yunus, yüksek verim potansiyeli ve ekmeklik kalitesine sahip. Tane verimi 550-820 kg/da arasında olan Yunus, Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinde sulu şartlarda yetiştirilebiliyor.
Çakır: Yemeklik nohut çeşidi olan Çakır da 2012 yılında tescil edildi. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun, iri daneli ve erkenci yemeklik nohut çeşidi olan Çakır, nohut yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde tavsiye ediliyor.
Akça: Yine yemeklik bir nohut çeşidi olan Akça ise 2013 yılında tescil edildi. Adaptasyon kabiliyeti yüksek, makineli hasada uygun iri ve beyaz daneli olan Akça nohut yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde tavsiye ediliyor.
Ünver: Ünver, iki sıralı alternatif bir arpa çeşidi. Kurağa, kışa, yatmaya ve hastalıklara dayanıklı olan Ünver Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinin kuru ve yarı taban alanları için uygun bir çeşit.