Tarlaları, okulları oldu

16 May Friday, 2014
Osmaniye\'de, \"Çiftçi Tarla Okulu Projesi\" kapsamında çiftçiler için ekim alanlarında uygulamalı eğitim programları düzenleniyor.
Tarlaları, okulları oldu

"Çiftçi Tarla Okulu Projesi" kapsamında çiftçilere tarım arazilerinde uygulamalı olarak verilen eğitimle, ürün kayıplarının önüne geçiliyor.

Ziraat mühendisleri ve uzmanlar tarafından, zeytin bahçeleri ve hububat ekili alanlarda gerçekleştirilen eğitimler, ürün kaybının önüne geçmek ve bilinçli tarım yapmak isteyen çiftçiler için fırsat sağlıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, çiftçilerin ürünlerdeki hastalıkları ve zararlıları yerinde görmesi için tarladaki eğitimlerin önemli olduğunu söyledi.

Eğitimlerin ürünlerde hastalık bulunan tarlalarda yapıldığını belirten Sağlam, "Bu sayede çiftçilerimiz ürünlerdeki hastalıkları ve zararları yerinde görüyor, ziraat mühendislerinin verdiği bilgiler dahilinde zirai mücadele yöntemlerini öğreniyor" dedi.

Tarlalarda görülen her böceğin zararlı olmadığına değinen Sağlam, bakanlığın uyguladığı "Çiftçi Tarla Okulu Projesi" kapsamındaki eğitimlerin, zararlı ve yararlı böceklerin bilinmesi, zararlılarla mücadelenin öğrenilmesi bakımından fırsat olduğunu kaydetti.

Sağlam, ürün kaybını önlemek ve çiftçinin kazancını artırmak istediklerini vurguladı.

Sağlam, kentte 161 köyde proje kapsamında çiftçilere uygulamalı eğitim verilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

Yeniköy köyü muhtarı Fehmi Kahraman da, böyle bir uygulamayı duyduğunda şaşırdığını ve sevindiğini anlattı.

Kaliteli ürün elde etmenin bilinçli çiftçiler yetiştirmekle mümkün olabileceğine inandığını dile getiren Kahraman, "Komşu tarlanın sahibi ürünlerini ilaçlıyor diye biz de ilaçlıyorduk. Yani tarlaya bakmadan ilaç atıyorduk. Ziraat mühendislerinin tarlalarda verdiği bu eğitimler sayesinde artık önce kontrol sonra araştırma ve uygulama yöntemlerini öğrendik. Şimdi ilaçlama ve gübreleme masraflarım azalacak" ifadelerini kullandı.

Tarlasında eğitim programı düzenlenen Muzaffer Çelik ise, artık yetkililere danışmadan tarlasını ilaçlamayacağını aktardı.

Eğitimin faydalarını direk uygulama yaparak gördüklerini ifade eden Çelik, "Tarlamın bazı bölümlerinde otlar var. Bunun için ilacı kafama göre gidip alsam belki daha fazla zarar veririm. Fakat bilinçli şekilde yaparsam girdilerim ucuz olur. Bu eğitimler sayesinde ürünlerdeki hastalıkları öğreniyorum, önceden önlem alma imkanım oluyor" dedi.