Eylül ayının gelmesiyle birlikte üzüm bağlarında da hasat zamanı başladı. Üreticilerin umudu kurumaya bırakılan üzümlerde iken TARİŞ’in alımları çiftçinin yüzünü güldürdü.
Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden üzümde hasat zamanı.
Üzüm yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı yörelerde düzenlene bağ bozumu şenlikleriyle hasat edilen üzümler kurutulmaya başlandı.
“Kara altın” olarak adlandırılan ve ihracatta da önemli yere sahip olan kuru üzümden üreticinin beklentisi büyük.
Manisa TARİŞ Üzüm Kooperatifi Başkanı Ayhan Uludemir, çekirdeksiz kuru üzümfiyatlarının beklentinin üzerinde olduğunu söyledi.
Ayhan Uludemir, TARİŞ tarafından kilogram bazında 9 numara kuru üzüme 9 lira olarak açıklanan fiyatın üreticiyi memnun ettiğini belirtti.
Kuru üzümün yüzde 90'nın ihraç edildiğini ifade eden Uludemir, "TARİŞ Üzüm Birliği'nin açıkladığı çekirdeksiz kuru üzüm fiyatları üretici ortaklarımız adına avans alım fiyatlarımızdır. Bu beklentilerin üzerinde bir fiyat olarak piyasalara yansımıştır. Başta üretici ortaklarımız olmak üzere tüm üreticilerimize hayırlısı olmasını diliyorum. Biz bu üzümün yüzde 90'a varan kısmını ihraç ediyoruz. Bu rakamların yükselmesi ülkemizin döviz kazancı açısından çok faydalı olacaktır." dedi.
TARİŞ’in açıkladığı alım fiyatının beklentilerinin üzerinde olduğunu söyleyen üreticiler hem rekolteden hem fiyattan memnun.
Üzüm üreticisi Mehmet Göndem ise fiyatların daha da yükselebileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"TARİŞ'in bu fiyat açıklaması çiftçiler açısından çok faydalı oldu. En azından bir rakam çıktı meydana. İyi de bir rakam. Önümüzdeki yıl bizim için biraz daha yükselmesi gerekecek. Rekoltenin çok düşük olması, dolu zararı oldu, soğuk zararı ve hastalıklar oldu.Rekolte çok düşük, bizim şahsi tahminimiz 150 bin ton civarında olur. Onun için fiyatların yükselmesi yönünde beklentimiz var. Çünkü ihraç edenler bağlantılarını yaptılar. O rekolteyi tamamlayamazlarsa haliyle fiyatlar yükselecek."
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden İslahiye Ovası'nda üzümler kurumaya bırakıldı.
10 ton üzüm kuruttuklarını ifade eden üzüm üreticisi Feride Barak kaliteli, organik üretim için çalıştıklarını söyledi.
İlçede 20 yıldır üzüm üretimi yapan Mustafa Barak, kuru üzüm için ağustos ayıyla birlikte bağlarda yoğun bir çalışma başladığını, sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan toplanan yaş üzümlerin, potasyum ve zeytinyağlı karışıma batırıldıktan sonra sergilerde kurutulmaya bırakıldığını ifade etti.
Kendilerinin 2018 sezonunda 10 ton üzüm kuruttuklarını ifade eden Barak, kuru üzümün tamamen organik olduğunu söyledi.
Kurutma işlemi hakkında bilgi veren Feride Barak (52) ise yaş üzümlerin sergide kurutulduktan sonra makinede çöplerinin ayıklanarak çuvallara konulup işletmelere satıldığını, kuru üzümün kilosunun 15 liradan alıcı bulduğunu söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, İslahiye'de son yıllarda başlanan üzüm kurutma işleminin giderek artığını ilçede yaklaşık 5 bin ton kuru üzüm üretilerek satışa sunulduğunu kaydetti.
kara altın
kuru üzüm
TARİŞ
Manisa
Gaziantep