Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı

28 May Thursday, 2015
''Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi'' programı kapsamında Muğla'da düzenlenen proje yarışmasının kazananı belli oldu.
Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü program kapsamında yapılan yarışmayı “Varan Gelenden Çıkan Güzellikler “adlı dokuma projesi ile yarışan Fethiyeli kadın çiftçi Pınar İnce kazandı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi tarafından 2015 yılında 8 pilot ilde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” uygulanmaya başlandı. Programın amacı tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruhuna sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini arttırmak olarak belirlendi. Proje kapsamında 12 ilçeden seçilen 50 kadın çiftçiye Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, KOSGEB ve İş-Kur İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü 70 saat ve 10 gün süren “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” eğitim programı kursu verildi. Bu sürede eğitim gören kadın çiftçiler farklı ve özgün projeler hazırladı.

 

Kurs sonunda kadın çiftçilere, Marmaris’te bulunan bir otelde sertifika dağıtım töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Muğla Valisi Amir Çiçek, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, İŞKUR İl Müdürü İlyas Sarıyerli, KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akaydın ve girişimciler katıldı. Tören salonunda hazırlanan proje pazarında girişimciler ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı buldu.

 

Muğla Valisi Amir Çiçek törende yaptığı konuşmada, kadın girişimcileri her zaman destekleyeceklerini ifade ederek “Kadınların borçlarına erkeklerden daha sadık olduğunu mikro kredi kullandırdığımız zaman anladık. Kadın girişimciye mikro kredi verdik zamanından önce geldi ve borcunu ödedi. Onlar desteklenmeyi her zaman hak ediyorlar. Hanımlara ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz.” dedi.

 

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ise “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında düzenlenen toplantılarda 441 kadın çiftçiye kurs verdiklerini bildirdi.

 

Yapılan konuşmaların ardından beş kişilik bağımsız jüri tarafından belirlenen ve ilk beşe giren projeler açıklandı. Fethiye İncirköy’den proje yarışmasına katılan Pınar İnce’nin hazırladığı “Varan Gelenden Çıkan Güzellikler“ adlı dokuma projesi birinci seçildi.

 

Kadın çiftçi İnce’nin hediyesini Vali Amir Çiçek ve eşi takdim etti. Pınar İnce, 8 aylık hamile olmasına rağmen dünyaya gelecek üçüncü çocuğunun geleceği için hazırladığı projenin birinci seçilmesinden duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlattı: ”Üçüncü çocuğuma hamile kaldığımda onlar için bir şeyler yapıp geleceklerini hazırlamam gerektiğini düşündüm. Besicilik yapıyordum ineklerim vardı ve hamileydim. Çok zor günler geçirdim. Fakat başardım. İnşallah Türkiye finallerinde Muğla’yı başarıyla temsil ederim.”

 

Yarışmada ikinciliği Menteşe İlçesinden Ömriye Çiçek “Kadın Eli” projesiyle, üçüncülüğü ise Milas İlçesinden Filiz Çetin “Kozalak Sıyırma” projesiyle kazandı.

İlk beşe giren projeler Şekerbank tarafından 6 gram altın hesabı ve Muğla İl Müdürlüğü tarafından hediye edilen birer adet çeyrek altınla ödüllendirildi. Birinci olan proje Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte 8 ilin yarışacağı proje yarışmasında Muğla’yı temsil edecek.