Tarım ve Orman Bakanlığı Konya Tarım Fuarı’nda ziyaretçilerin ilk uğradığı stant oldu. Yetkililerle sohbet edip fikir alışverişinde bulunan çiftçiler yenilikler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakanlığın 8 kurumla temsil edildiği stantta sergilenen ürünlerle, dağıtılan kitap, dergi ve broşürlere misafirler yoğun ilgi gösterdi.
Haber: Neslihan AKTAŞ Kamera: Hasan Ejder TAZEOĞLU
Konya Tarım Fuarı’na gelen tüm ziyaretçiler Tarım ve Orman Bakanlığı standına uğramadan geçmedi.
Yüksek katılımın olduğu fuarda en çok bilgi paylaşımı bakanlık standında yapıldı.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Haydar Kurt kentte üretilen tescilli ürünlerle ilgili de şu bilgileri verdi: “İl Müdürlüğü olarak yayımcı bir kuruluş olduğumuz için çiftçilerimizle her daim beraberiz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bize tahsis ettiği stantta çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunların başında desteklemeler, kırsal kalkınma desteklemeleri, hayvancılık desteklemeleri konularında çiftçilerimize bilgilendirme yapıyoruz. Ülkemiz birçok endemik türe ev sahipliği yapıyor. Bizim de Konya’da tescilli ürünlerimiz var. Çileğimiz var, kirazımız var, peynir çeşitlerimiz ve tahinimiz var. Şalgam suyunun ham maddesi olan siyah havucun yüzde 80’ini Konya üretiyor. Yaklaşık yüze yakın üründe Bakanlığımızla beraber tescil çalışmalarımız devam ediyor.”
Sorularına en yetkili ağızlardan cevap alan ziyaretçiler bilgilendirici kitap, dergi ve broşürlere ulaşma fırsatı buldu. Bakanlığa bağlı sekiz kurumun masaları gün boyu üreticilerin uğrak noktası oldu.
Çiftçilere önemli destekler sağlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun bölgedeki ve depremden etkilenen illerdeki faaliyetlerini kurumun Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal şu sözlerle anlattı: “Geçen yıl biz 300 çiftçimize 120 milyon civarında bir destek ödemesi yaptık. Fuara da kurumumuzu tanıtmak için katıldık. Bize doğrudan ulaşamayan, bizimle ilgili bilgi almak isteyen çiftçilere standımızda bilgi vermek için Bakanlık standında yer aldık. Hem deprem bölgesi hem ülkemiz geneli için desteklerimiz devam ediyor.”
Tarladan sofraya üretimin en önemli ayağı olan tohumda çok önemli Ar-Ge çalışmalarına imza atan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri yeni çeşitleri çiftçilere tanıttı. Enstitü Müdürü Fatih Özdemir ıslah çalışmalarıyla ilgili şöyle konuştu: “Konu Konya olunca bitkisel araştırmalarda akla buğday geliyor. Arpa, yulaf, tritikale, çavdar, soya, aspir, karabuğday, çayır mera yem bitkileri gibi geniş bir perspektifte ıslah çalışmalarını yürütüyoruz. Fuar ve bu gibi alanlar bizim karnemiz oluyor. Çiftçilerimizin memnuniyetini görünce mutlu oluyoruz.”
Tarımının gelişmesinde toprak koruma ve geliştirme görevini üstlenen Toprak Su Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Dr. Osman Mücevher Web Tarım TV’ye anlattı. Mücevher, “Bizim tıbbi bitkilerle ilgili, kurakçıl bitkilerle, mera bitkileriyle ilgili, çoğaltılmasıyla, yaygınlaştırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Organik gübreyle, kompostla ilgili bir çalışmamız vardı. Yaptığımız kompost ile tavuk gübresini karıştırarak kullanılabilir forma getirdik. Biz bölge araştırma enstitüsü olarak Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Isparta ve Burdur illerinden sorumluyuz. Çölleşme ve erozyon açısından da tüm Türkiye’den sorumluyuz.” şeklinde konuştu.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nün buğday ıslahı ve diğer Ar-Ge çalışmaları da Tarım ve Orman Bakanlığı standında ziyaretçilere tanıtıldı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren enstitüde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Demir, “Çeşitlerimiz hem mısırda hem buğdayda son yıllarda çiftçi tarafından beğenilen, firmaların dikkatini çeken çeşitler geliştirildi. Yaklaşık 5 tane buğday çeşidimiz ve 4 tane mısır çeşidimiz çoğaltılarak çiftçimize dağıtılıyor. Konya Fuarına Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının belirlediği enstitüler olarak davet ediliyoruz. Halis çeşidimiz bu bölgede 4 bin 500 ton üretilerek satıldı.” ifadelerini kullandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Gültekin Aksan Konya ve çevresinde korunan alanlar ve endemik türler hakkında bilgi verdi. Aksan, “8. Bölge Müdürlüğü; Konya, Karaman, Aksaray ve Nevşehir illerini ihtiva eden alan içerisinde hizmet veren Bakanlığımızın bir teşkilatı. Anadolu yaban koyunuyla ilgili Konya merkezimizde 60 bin hektarlık bir yaban hayatı geliştirme sahamız bulunmakta. Burada Anadolu’muzdaki koyunların atası olan Anadolu yaban koyunu doğal ortamı içerisinde tarafımızca korunup kollanmakta. Çoğalan yaban koyunlarından da 8 değişik ile gönderilerek oralarda da doğal olarak çoğalması sağlanmaktadır. Alanımız içerisinde iki tane milli parkımız var. Birisi Beyşehir Gölü Milli Parkı. Burada günübirlik dinlenme yerleri, kamp alanları bulunmakta. Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Parkında ise 15 tane irili ufaklı mağaralar bulunmakta.” dedi.
19.’su düzenlenen Konya Tarım Fuarı, Bakanlık kurumlarıyla çiftçilerin ve vatandaşların buluşma noktası oldu.
konya
tarım
fuar
enstitü
dkmp
ogm
dsi
mısır
buğday
tescil
toprak
su
tarım ve orman