"Tarım Atölyesi" Sera, okul, mutluluk…

19 January Friday, 2018
Kırklareli'de Şehit Mutlucan Kılıç Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinin bahçesinde kurulan serada marul üreterek satışını yapan zihinsel engelli öğrenciler, organik tarımla uğraşarak rehabilite oluyor. Öğrencilerin mutluluğu görülmeye değer.
Kırklareli'de Şehit Mutlucan Kılıç Özel Eğitim ve Uygulama Merkezinin bahçesinde kurulan serada marul üreterek satışını yapan zihinsel engelli öğrenciler, organik tarımla uğraşarak rehabilite oluyor.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı merkezin bahçesinde "Tarım Atölyesi" faaliyetleri kapsamında kurulan serada engelli öğrenciler, yaklaşık 3 aydır organik marul üreterek, satışını gerçekleştiriyor.
Günün belirli saatlerinde serada öğretmenlerinin gözetiminde marul tohumlarını eken öğrenciler, daha sonra çapalama, sulama gibi faaliyetlerde bulunuyor.
Büyük keyif aldıkları gözlemlenen öğrenciler, hasat ettikleri marulları okulda öğretmen ve velilere satarak sosyalleşiyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım, engelli öğrencilerin sosyalleşmesi amacıyla okul bahçesine yaklaşık 200 metrekarelik bir sera kurduklarını kaydetti.
Engelli bireylerin fırsat verildiği takdirde birçok faaliyette bulunabileceklerini aktaran Aşım, uygulamaya konulan serada da engelli bireylerin neler yapabileceklerini göstermek istediklerini vurguladı.
Murat Aşım, öğrencilerin serada özveriyle çalıştıklarını ve kendi ektikleri marulları yetiştirerek satışa çıkardıklarına ifade ederek, "Buradaki amacımız öğrencilerimizin normal hayatta karşılaşabilecekleri tecrübeleri onlara verebilmek. Amacımız öğrencilerimizi hayata hazırlamak ve meslek edindirmek. Öğrencilerimiz organik tarımla marul yetiştirdi. Bu uygulamayla toprakla uğraşan öğrencilerimizde bir rahatlama olduğunu gözlemledik." diye konuştu
Uygulamaya koydukları projeyle öğrencilerin sosyalleştiklerini gördüklerini belirten Aşım, bu sayede öğrencilerin rehabilitasyonunu da sağlamış olduklarına dikkat çekti.
Öğrenciler mutlu
Öğrencilerden Aleyna Çiçek Şengül ise serada kendisini çok mutlu hissettiğini, serada marul ekerek, çapalama ve sulama işleri yaptıklarını, hasat ettikleri ürünleri de sattıklarını söyledi.
Satışını yaptıkları marullarla okullarına da destek olduklarını belirten Şengül, uygulama ile meslek sahibi olacaklarına da inandıklarını dile getirdi.
Elif Nur Albayrak ise tarım faaliyeti sayesinde arkadaşlarıyla daha iyi kaynaştığını belirtti.
 
engelli sera marul rehabilitasyon kırklareli