Takviye edici gıdalarda Avrupa Birliği kriteri

19 August Tuesday, 2014
Avrupa pazarına açılmak isteyen takviye edici gıda üreticileri için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Abbott Nutrition işbirliği ile takviye edici gıdalarda güvenlik, kural ve yönetmeliklerde Avrupa Birliği (AB) uygulamaları konferansı düzenlendi.
Takviye edici gıdalarda Avrupa Birliği kriteri

Haber: Özcan KAHYA - Kamera: Ümit YILDIRIM

Takviye edici gıdalarda tüketicinin korunması, ürünlerin serbest dolaşımı, bilimsel risk değerlendirilmesi ve tedbir ilkesinin masaya yatırıldığı toplantıda, ürün tanımlamasından mevzuatlara kadar geniş alanı kapsayan bilgiler verildi.

Açılışta konuşan Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, ülkemizde uzun yıllar takviye edici gıdalarla ilgili çalışmalar yapıldığını ve bunun günümüz yönetmelik ve şartlarına uygun yapılması gerektiğini vurguladı.

AB standartlarında kaliteye ulaşmamız için ülkeler arası pazar şartlarını bilmemiz gerektiğini anlatan Kavak, "2010 yılında yeniden düzenlenen 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu kapsamında takviye edici gıdalar diğer gıdalardan tefrik edilerek özellikle bu konuda ihtiyaç duyulan mevzuat çalışmaları yapıldı. Takviye edici gıdalardaki gıda güvenirliği ve kalite noktasında dünya paralelinde ülkemizde de çalışmalar tamamlandı" dedi.

 ‘European Food Safety Authority (EFSA) Avrupa gıda güvenliği otoritesinin önceliği insan sağlığı’

Takviye edici gıdaların tıbbi ürün değil gıda ürünü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, tamamlamak değil takviye etmek amacıyla doz, kapsül, tablet şekilde üretilen konsantre gıdalar olduğuna değindi. Ürün etiketinde her bilginin anlaşılır biçimde belirtilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, tüketici daima haklıdır prensibini hatırlattı.

69 bin çalışanıyla uzun yıllar faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Abbott Türkiye Genel Müdürü Elba Rivera, alanlarında 500'e yakın projede çalıştıklarını söyledi.

Rivera,  "Bilimsel olarak günümüzde beslenme, sağlık ve gıda güvenliği önem kazanmıştır. 28 AB ülkesinde pazar payı bulmak isteyenler bunu önemsemelidir. Şirket olarak bunun bilinirliğini arttırma çabasındayız" diye konuştu.

Konferansta; alanında uzman kişilerce,  takviye edici gıdalarda AB yönetmelikleri, ruhsatlandırma, güvenlik ve kalite konularında detaylı bilgiler verildi.