Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen Defne-kekik-adaçayı ürünlerinde hasat ve hasat sonrası verimlilik kaybının önlenmesi ve Siyah mersin ürününün ekonomiye kazandırılması konulu projelerle köylüye verilen eğitimle hem bitkilerin ömrü uzatılıyor, hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen "Defne-kekik-adaçayı ürünlerinde hasat ve hasat sonrası verimlilik kaybının önlenmesi" ve "Siyah mersin ürününün ekonomiye kazandırılması" konulu projelerle Antalya'da orman köylülerine verilen eğitimlerde sona gelindi.
Proje kapsamında köylüye verilen eğitimle hem bitkilerin ömrü uzatılıyor, hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, TAGEM Projesi ile 10 noktada 150 orman köylüsünün eğitildiğini söyleyerek, artık kimyasal ve sentetik beslenmeden ürken insanların tıbbi ve aromatik bitkileri tüketmeye başladığını belirtti.
Aromatik bitki konusunda dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu vurgulayan Çandır, Türkiye'nin önemli bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.
Dünyada 300 bin çeşit çiçek ve aromatik bitki olduğunu ve bunun 20 bin tanesinin ticarete konu olduğunu kaydeden Çandır, Türkiye'de 3 bin tane endemik bitki olduğunu ifade etti. Çandır, özellikle Akdeniz bölgesinde defne ve adaçayının endemik bitkiler içinde popüler olduğunu anlattı.
Bu bitkilerin orman köylüleri tarafından ilkel koşullarda kesilip pazara sunulmasının önüne geçmek için bir proje geliştirdiklerini kaydeden Çandır, hem doğayı tahrip etmemek hem de ürün kalitesini korumak için hasat ve hasat sonrası işlemlerle ilgili TAGEM projesini ortaya koyduklarını kaydetti.
Bu proje kapsamında 10 değişik noktada 150 orman köylüsünü eğittiklerini belirten Çandır, TAGEM projesinin bittiğini ama sonbaharda yine Antalya Ticaret Borsası'nın imkanları ile bu eğitimleri sürdüreceklerini vurguladı.
Orman köylülerinin, eğitimden sonra, elde ettikleri ürünlerin toptan alıcılara ve ihracatçılara satışını gerçekleştirebileceklerini kaydeden Çandır, Türkiye'de ticarete konu olan 347 aromatik bitki olduğunu belirtti.