Evinin önünü süslemek için ektiği nergisler Osmaniyeli üretici Mehmet Türkmenoğlu’nun ekmek kapısı oldu. Süs için ektiği nergisleri önce sepetle satan Türkmenoğlu talep artınca üretime geçti. Torosların gelinliği olarak bilinen kardelenler içinse bir proje hayata geçirildi. Üretim 2 milyona ulaştı.
Osmaniye'de köydeki evinin etrafını süslemek amacıyla nergis eken Mehmet Türkmenoğlu, şimdi 10 dekar alanda nergis ekip satarak geçimini sağlıyor.
Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde yaşayan Mehmet Türkmenoğlu, 10 yıl önce köydeki evinin etrafını güzelleştirmek ve kokusundan faydalanmak için nergis ekti.
Bir süre sonra ektiği nergisleri toplayarak satmaya başlayan Türkmenoğlu, 10 yıl içinde 10 dekarlık alana nergis ekip satmaya başladı. İlk etapa sadece Osmaniye çevresine satış yapan Türkmenoğlu, şimdi ise Türkiye'nin neredeyse heryerine nergis satışı yapıyor.
10 yıl önce evin etrafı güzelleşsin diye ektiği nergisin şimdi ekmek teknesi haline geldiğini belirten Türkmenoğlu, "10 yıl içinde sattığım nergise talep çok fazla artınca 10 dönümlük bir tarlaya nergis ekmeye başladık. 5 yıl önce bir sepetin içine koyduğum nergisleri Osmaniye'ye götürerek satıyordum. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün de verdiği destekle şimdi Türkiye'nin bir çok yerine nergis satıyorum" diye konuştu.
Nergis sayesinde makine giremeyen bir alanı değerlendirebildiğini kaydeden Türkmenoğlu, nergisin neredeyse masrafsız bir bitki olduğunu ve ileride daha geniş bir alanda ekim yapmayı hedeflediğini söyledi.
Mehmet Türkmenoğlu'nun eşi Ayşe Türkmenoğlu da, nergis ekip hasat etmenin kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Nergisin "baharın müjdecisi" olarak bilindiğini hatırlatan Türkmenoğlu, "Çukurova'da baharın müjdecisi olarak bilinen nergis çiçeğini evimizin çevresinde süs bitkisi olarak yetiştiriyorduk. şimdi ise ekmek kapımız oldu. Yağmur suyuyla beslenir, masrafsız olarak yetiştirilir. Hasadını yaparken çok mutlu oluruz. Dağlarda da yetişir. Topladığımız nergisleri, eşim Osmaniye'de sepetin içerisinde küçük desteler halinde tanesini 3 ile 5 liraya satıyor. Son yıllarda bir çok il ve ilçeye de gönderiyoruz. Nergislerimiz, 5 kişilik ailemizin sofrasına katık oluyor." ifadesini kullandı.
Torosların Gelinliği Koruma Projesi
Antalya'nın Akseki ilçesinde doğadaki kardelenleri korumak için hayata geçirilen proje kapsamında bir firma tarafından 2016 yılında 4 dönümlük alana dikilen 30 bin kardelen soğanının sayısı, oluşturulan yeni üretim parselleriyle 2 milyona ulaştı. Proje ile kardelenlerin anaçlıkları artırılarak doğadaki yıpranmaların önüne geçilmesi planlanıyor.
"Torosların gelinliği" olarak adlandırılan, Antalya'nın Akseki ilçesi yaylalarında kendiliğinden yetişen ve Avrupa'da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan kardelen soğanlarının, tarım arazilerinde çoğaltılarak Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi hedefleniyor.
Kardelen soğanı ticareti yapan firma yetkilisi Sedat Oğuz, kendilerine ait arazide kardelen soğanı üretimi ve üretilen kardelenin ihracatını yapmak için Tarım ve Orman Bakanlığından 2015 yılında izin aldıklarını, uygulamaya konulan ihracatı yapılan soğanlı bitkiler için 2016 yılında damızlık parseller oluşturmaya başladıklarını söyledi.
İlçede bu uygulamayı Çimi Mahallesi'nde 1 dönümlük alanda başlattıklarını belirten Oğuz, "İlk yıl bir dönüm araziye 30 bin adet kardelen üretim parseli oluşturdu. İkinci yıl yavrularını alarak yeni anaç parseller oluşturarak üretime devam ettik. Dördüncü yılda ise yani bu yıl hasat zamanına kadar bu sayıyı 2 milyon kardelen soğanı ve tohum elde edeceğiz" dedi.
Damızlık parsellerden elde edilen ürünlerle üretim parselleri oluşturulduğunu anlatan Oğuz, "Üretilen soğanların ihracatı yapılacak. Bu şekilde doğadaki kardelen çeşitleri yaşam alanlarından toplanmayacak, üretim parsellerinden sökülen soğanların ihracatı gerçekleştirilecek. Yapılan çalışmanın amacı bölgeye ekonomik anlamda katkı sağlamak ve kardelen neslinin doğadaki varlığını korumak" dedi.
Bakanlık ciddi tedbirler alıyor
Kardelen soğanının Akseki'de bu yıl sökümünün yasakladığını hatırlatan Oğuz, "Tarım Bakanlığı endemik süs bitkileri konusunda çok ciddi tedbirler alıyor. Kardelenin üretimi yapılarak satılmasını istiyor. Biz de kendi arazilerimizde bunu yetiştirerek ihracatını yapıp ülke ekonomisine katkı sağlayacağız. 3 yılını dolduran kardelen soğanının köklerinde yaklaşık 25-30 civarında yavru meydana geliyor. Bunların ihracata gidecek olanlarını ayırıp, yavrularını yeniden üretim parselleri oluşturduk. Ayrıcı çiçeklerinde oluşan tohumları ise alıp yeniden üretim alanlarına ektik" diye konuştu.
süs
nergis
geçim
torosların
gelinliği