Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle Kırklareli\'deki Süne Parazitoit Üretim Merkezi\'nde bu yıl çalışmalar erken başladı.
Havaların sıcak seyretmesi nedeniyle Kırklareli'deki Süne Parazitoit Üretim Merkezi'nde bu yıl çalışmalar erken başladı.
Hububat verimini, kalitesini ve protein değerlerini olumsuz etkileyen sünelere karşı mücadelede kullanılan parazitoitler, Türkiye'deki belirli merkezlerde özel üretiliyor.
Üretim, ergin sünelerden elde edilen yumurtalar üzerinde yapılan işlemler sonucunda gerçekleştiriliyor. Üretilen parazitoitler doğaya bırakılarak, süneyle biyolojik mücadele yapılıyor.
Kırklareli'deki merkezde üretilen "süne savaşçıları", çevre illere de gönderiliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Kırklareli İl Müdürü Hakan Keçeci, sünenin ilkbahar aylarında hububat ekili alanlarda etkili olduğunu söyledi.
Süneyle biyolojik mücadele kapsamında üretilen parazitoitlerin sünenin yayılmasını engellediğini belirten Keçeci, "Türkiye'deki belli başlı 3 üretim merkezinden biriyiz. 10 kişiden oluşan ekiple parazitoit üretimi yapıyoruz. Bu yıl havaların sıcak olması nedeniyle süne toplamaya ve parazitoit üretimine erken başladık. Geçen yıl 2 milyon parazitoit üreterek rekor kırdık. Bu yıl gelecek örneklerin durumuna göre üretim sayısını belirleyeceğiz" dedi.
Keçeci, ürettikleri parazitoitlerin, sünenin bıraktığı yumurtaların içerisine kendi yumurtalarını bırakarak diğerlerini bertaraf ettiğini ve doğal bir döngü sağladığını anlattı.
Üretim yaparken Edirne, Çanakkale, Tekirdağ ve yakın illerden gelecek talepleri de değerlendirdiklerini ifade eden Keçeci, üretimle ilgili bir sıkıntıları bulunmadığını vurguladı.
Keçeci, zorunlu olmadıkça süneyle mücadelede ilaç kullanımını önermediklerini kaydetti.